1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fennovoima

Kangaspuro: Fennovoima on Venäjälle tie ulos pakoterintamasta

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro ei usko, että Venäjään kohdistuvat talouspakotteet jarruttaisivat Fennovoiman ydinvoimalahanketta.

Markku Kangaspuro Kuva: Yle

Venäjään kohdistuvat talouspakotteet tuskin vaikuttavat Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Jarruttamisen sijaan Kangaspuro uskoo Venäjän pyrkivän edistämään hanketta, jonka se näkee yhtenä tienä ulos pakoterintamasta.

– Venäjän tavoitteenahan on ollut tietenkin päästä pakotteista eroon ja irti, ja kyllä tämä siinä suhteessa voidaan Venäjällä laskea vähintäänkin pieneksi voitoksi pakotepolitiikan suhteen, Kangaspuro sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Fennovoiman toteutuminen on tärkeää Venäjälle niin liiketaloudellisesti kuin poliittisesti. Kangaspuro muistuttaa, että Fennovoiman myötä Venäjän ydinvoimavienti saisi tietynlaisen länsisertifikaatin.

– Se olisi ja on Venäjälle päänavaus toteuttaa sitä modernisaatio-ohjelman eli talouspolitiikan keskeistä osaa, että ydinvoimaloiden viennistä tulisi yksi Venäjän korkean teknologian viennin kärkisektoreista, Kangaspuro pohtii.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) vieraili eilen Moskovassa, missä hän tapasi Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitšin. Muun muassa Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta keskustelleet ministerit kertoivat, että hanke on kansallisesti tärkeä molemmille maille, ja että varmasti hallitukset tekevät kaiken sen onnistumisen vuoksi.