1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko oikein viedä terve ja nuori eläin piikille?

Lemmikin omistaja voi viedä eläinlääkärille lopetettavaksi täysin terveen ja nuoren eläimen. Onko se oikein? Saako terveen eläimen mielestäsi lopettaa? Onko omistajan oikeus kohtuuton?

Kotimaan uutiset

Eläin määritellään juridisesti esineeksi. Näin on esimerkiksi silloin, kun kiistellään omaisuuteen ja omistamiseen liittyvistä asioista. Eläimen lopettaminen on omistajan päätettävissä, koska hän omistaa eläimen.

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola kuitenkin muistuttaa, että eläimellä on paljon oikeuksia, joita esineillä ei ole lainkaan. Eläimiä suojellaan eläinsuojelulailla, ja siinä korostetaan ihmisen velvollisuutta kohdella eläimiä hyvin.

Eläinsuojelulakia ollaan uudistamassa. Lakiin ehdotetaan kirjausta siitä, että eläimellä on itseisarvo. Se on kuitenkin eettinen, ei juridinen määritelmä. Sen sijaan eläimen juridiseen, esineoikeudelliseen asemaan ei olla ehdottamassa muutosta.

Saako nuoren ja terveen eläimen viedä lopetettavaksi? Onko se moraalisesti oikein? Millainen syy riittää terveen eläimen lopettamiseen? Pitäisikö lainsäädäntöä muuttaa?

Ota osaa keskusteluun.

Lue seuraavaksi