Luonnossa urheilu päihittää sisätilat mennen tullen – green care elvyttää myös mieltä

Metsäympäristössä oleskelu parantaa myös vastustuskykyä ja laskee verenpainetta. Samalla keskittymiskyky paranee ja mielikin ajattelee positiivisempia asioita.

terveys
Juoksevat jalat metsäympäristössä.
Anu Pöntinen / Yle

Etenkin kesäaikaan moni suuntaa sisäliikuntahallien sijaan ulos liikkumaan. Terveyden kannalta voi olla suosiollista poiketa pois yleisiltä teiltä ja suunnata metsän siimekseen.

Tutkimukset osoittavat, että jo neljän minuutin metsäympäristössä oleskelu palauttaa keskittymiskykyä.

Pienenkin metsässä oleskelun jälkeen oikolukutesteistä saatiin merkittävästi parempia tuloksia.

Tuomo Salovuori

– Asiaa on tutkittu niin kutsutuilla suunnatun tarkkaavaisuuden testeillä. Pienenkin metsässä oleskelun jälkeen oikolukutesteistä saatiin merkittävästi parempia tuloksia, luonnon avulla hyvinvointia levittävän Green Care Finland ry:n puheenjohtaja Tuomo Salovuori kertoo.

Samankaltaisia tutkimustuloksia on saatu ympäri maailmaa. Kehon stressioireet vähenevät; verenpaine laskee, vastustuskyky paranee, ihon sähkönjohtokyky eli hikoilu vähenee ja stressihormonin määrä veressä laskee. Merkillepantavaa tutkimuksissa ovat myös emotionaaliset havainnot.

– Kun ihmisille on näytetty kuvia toisista ihmisistä ja pyydetty arvioimaan heidän tunnetilojaan, arviot ovat olleet aiempaa positiivisempia, Salovuori jatkaa.

Metsä voi olla tulevaisuuden turistirysä

Japanissa metsiä luokitellaan jo niiden terapeuttisten vaikutusten mukaan. Salovaara arvioi, että Suomessakin metsäterapiasta olisi suuri hyöty esimerkiksi tietotyöläisille.

– Pelkästään vaihtelevassa maastossa liikkuminen tekee hyvää pitkän paikallaolon jälkeen. Jos metsässä vielä urheilee, kyllähän siitä saa tuplasti hyvän olon. Lisäksi esimerkiksi polkujuoksu voi sopia monille, jotka eivät pysty juoksemaan asfaltilla.

Joku mustikoiden poimiminen puhtaasta luonnosta on monelle turistille ihan huikea juttu

Tuomo Salovuori

Kuopiossa muun muassa avovesijuoksutapahtumaa järjestävä ja polkujuoksuunkin tykästynyt Jaana Turunen ei myönnä, että hänellä luonnossa urheilun taustalla olisi mitään sen kummempaa ideologiaa.

– Se on vaan ihan järjettömän paljon kivempaa! Metsässä juokseminen on pehmeämpää ja vaihtelevampaa, ja kyllähän siellä silmä ja mielikin lepää. Vesijuoksussa luonto antaa mahdollisuudet ihan mihin vain, ja ollaanhan siinä ihan konkreettisesti kosketuksissa luontoon. Kun ohittaa kuikat muutaman metrin päästä, on se tunne hieno.

Salovuori ihmettelee, ettei suomalaisen metsän virkistysarvoa ole vielä nykyistä tehokkaammin tuotteistettu.

– Joku mustikoiden poimiminen puhtaasta luonnosta on monelle turistille ihan huikea juttu. Ja ehkä voisimme kääntää viileät kesätkin eduksemme; monissa maissa jatkuvan helteessä kärvistelyn jälkeen piipahdus raikkaassa Suomessa tuhansien viileiden järvien keskellä voisi hyvinkin olla tulevaisuuden juttu.