Ensihoidon tehtävämäärä kasvussa – hellesäät johtaisivat ongelmiin

Kylmä kesä on muuttanut pääkaupunkiseudun pelastustehtävien luonnetta ja helteen aiheuttamilta tehtäviltä on tänä kesänä vältytty. Ensihoidon puolella tehtävien kokonaismäärä on kasvanut tänä vuonna.

Kotimaa
Ensiavun antamista rintaa painamalla.
Katja Oittinen / Yle

Pelastustehtävien määrä on pääkaupunkiseudulla pienessä kasvussa, varsinkin ensihoidon puolella. Kasvuun vaikuttavista tekijöistä merkittävimpiä on Helsingin väkimäärän lisääntyminen ja väen ikääntyminen. Myös muutokset terveydenhoidossa ja hoitojärjestelyissä vaikuttavat tilastoissa näkyvien tehtävien määrään.

Kylmä kesä on puolestaan muuttanut tehtävien luonnetta. Yleensä esimerkiksi vanhukset joutuvat kohtaamaan hellesäiden kääntöpuolen. Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala kertoo, että helteiden poissaolo on näkynyt erityisesti ensihoidon puolella.

– Ongelmat erityisesti vanhuksilla ja kroonisesti sairailla ovat jääneet pois, vaikka tehtävämäärät ovat pienessä kasvussa, Hakala kertoo

Hakala sanoo, että jos helle olisi osunut tälle kesälle yleisen tehtäväkasvun lisäksi, varsinkin ensihoidon puolella olisi jouduttu suurien haasteiden eteen.

– Nyt pärjätään juuri ja juuri, Hakala toteaa.

Kesän riski on viileässäkin säässä kaupunkiviikonloppu ja humala

Tämän vuoden alkupuoliskolla pelastustehtäviä on ollut noin 60 enemmän kuin viime vuonna. Leuto talvi ja aika viileä kesä eivät automaattisesti pienennä pelastustehtävien määrää. Vaikka hellekelien eläimille aiheuttamalta vaaralta on kuta kuinkin vältytty, eläinpelastustehtävät ovat edelleen viiden eniten töitä teettävän tehtävän joukossa, Hakala sanoo.

Kylmät ilmat ovat kuitenkin vähentäneet vesillä liikkumista ja uimista, mikä on pienentänyt vesillä tehtävien pelastusten määrään. Myös voimakkailta luonnonilmiöiltä on vältytty ja vapaa-ajan viettäminen luonnon helmassa on ollut vähäistä.

Hakalan mukaan viileät säät vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen toisella tavalla kuin hellesäät. Silti kesällä riskiarvoltaan suurin yhdistelmä on edelleen kaupunkiviikonloppu ja humala.

– Kun puhutaan kesälomasta ja viikonlopuista, niin suurin vaikuttaja, eli vapaa-aika ja päihteiden lisääntynyt käyttö, yhdistyy ja tuottaa eri tilanteissa terveydellisiä hätätilanteita ja onnettomuuksia, Hakala sanoo.