1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Nyt on hyytävää uida – Itä-Suomen järvien vedet kylmempiä kuin koko 2000-luvulla

Näyttää siltä, etteivät uimavedet enää tänä kesänä lämpene.

luonto
Laituri järvessä.
Pekka Havukainen / Yle

Tämän kesän säät eivät suosi uimareita: Itä-Suomessa järvien vedet ovat monin paikoin nyt kylmimmillään 15 vuoteen.

– Esimerkiksi Haukivuorella Kyyvedellä ja Säviällä Pielavedellä vesi ei ole ollut näin kylmää koko 2000-luvulla. Myös heinäkuun tilastot näyttävät tällä hetkellä siltä, että tänä kesänä on vesissä ennätysalhaisia lämpötiloja, vesistöinsinööri Varpu Rajala kertoo.

Kyyveden lämpötila on 18,6 astetta. Savonlinnassa puolestaan Haukivesi on vaivaiset 17,5 astetta, mikä on 2,3 asetta ajankohdan keskiarvoa vähemmän.

– Ilman lämpötila on merkittävin veden lämpötilaan vaikuttava tekijä, sateet eivät vaikuta niinkään. Tuulisella säällä vesi voi vähän sekoittua ja tuntua vielä kylmemmältä, Rajala sanoo.

Ely-keskukset mittaavat järvien pintavesien lämpötilat 20 senttimetriä vedenpinnan alapuolelta. Tällä hetkellä pintalämpötilat Itä-Suomessa ovat noin + 18-19 asteen luokkaa. Normaalikesinä vedenpintojen lämpötilat nousevat yli 20 asteen, ja normaaleista lämpötilahuipuista jäätäneen tänä vuonna jopa neljä astetta.

– Ero varsinkin viime kesään on huomattava: pintalämpötilat olivat viime heinäkuussa koko Itä-Suomessa normaalia lämpimämmät ja esimerkiksi Pielavedellä mitattiin jopa yli 26 asteen lukemia.

Ei ole juuri syytä olettaa, että lämpimiin vesiin pääsisi kotimaassa polskimaan koko kesänä.

– Järvivesi voi lämmetä nopeasti, mutta nyt sääennusteita kun katsoo niin näyttää, että eivät ne enää tänä kesänä valitettavasti lämpene, Rajala sanoo.

Lue seuraavaksi