Botox-huulet ovat harhaluulo – "Huulet olisivat kokonaan lamaantuneet"

Luulo siitä, että botuliinitoksiinia laitettaisiin injektioina huuliin on väärä. Oikeasti muhkeiden huulien tai sileän leuan taustalla voi olla hyaluronihappo.

ilmiöt
Hyaluronihapon injektointi.
Hyaluronihapon injektointi ihon alle näyttää hurjemmalta kuin mitä se on.Miia Roivainen / Yle

Ihmisten kiinnostuessa yhä enemmän ulkonäöstään monenlaiset hoidot yleistyvät. Kainuun tiettävästi ainoa Restylane-injektiohoitoja tekevä Anita Kovalainen haluaa teroittaa yhtä asiaa.

– Kyseessä on hyaluronihappo. Se on 99 prosenttisesti samaa, kuin mitä kehossammekin on. Injektioilla pyritään korvaamaan sitä menetettyä hyaluronihappoa, eli sillä voidaan täyttää, sairaanhoitaja Anita Kovalainen kertoo.

Botox eli botuliinitoksiini ei missään nimessä ole sama asia, kuin esimerkiksi täyteläisemmät huulet tuova Restylane on.

– Botox on hermomyrkky. Esteettisissä hoidoissa botoxia käytetään esimerkiksi otsalla, kun halutaan heikentää ryppyjä tuovia lihaksia. Jos botoxia laitettaisiin huuliin, niin ei voisi kerta kaikkiaan muodostaa sanoja lainkaan. Huulet olisivat kokonaan lamaantuneet.

Sano ei internetin ihmehoidoille

Restylane-injektio näyttää hurjemmalta kuin mitä se tosiasiassa on. Anita Kovalainen pistää asiakkaan leukaan ensin pienen reiän, josta hän sujauttaa taipuvan, tylpän ruiskun ihon alle. Injektiohoidon jälkeen asiakkaalla on kaksi huomaamatonta reikää leuassaan. Niin, ja sileämpi iho.

Restylane-injektiota laitetaan ihon alle.
Kuvassa Anita Kovalainen laittaa kanyylia asiakkaan ihon alle. Asikkaan mukaan toimenpide ei sattunut ollenkaan.Miia Roivainen / Yle

Kovalainen kertoo asiakkaiden olevan pääasiassa naisia. Nuoret naiset ottavat täytettä huuliin, mutta kuitenkin maltillisesti. Muu asiakaskunta on 45–80-vuotiaita. Kovalainen kertoo hyaluronihapon avulla korjattavan myös aknen arpeuttamaa ihoa.

– On tärkeää, että injektiohoidon tekee ammattilainen. Olen joskus kuullut netistä tilattavista aineista, mitä sitten kampaamojen takahuoneissa laitetaan. Potilasturvan saa sairaanhoidon ammattilaisen kautta.

Internetin ihmehoitoja ei sairaanhoitajan mukaan kannata koskaan lähteä itse tekemään.

– Ei. Se on suuri riski. Tuotteista ei ole minkäänlaista takuuta.

Sivuvaikutukset voivat olla pieni mustelma, aristus tai turvotus, mutta ne menevät ohi.

Anita Kovalainen

Verrattavissa hiusten värjäykseen

Yleisimmin hoidetaan leuan aluetta, huulia ja poskipäitä. Kainuulaiset ovat Kovalaisen mukaan löytäneet esteettisen kauneudenhoidon hyvin.

– Suosio yllätti minut. Tänä päivänä injektiohoitoja tehdään 2–4 hoitoa päivässä. Suhtautuminen näiden vuosien aikana on muuttunut. Asiakkaat olivat aiemmin varovaisempia ja he halusivat salata hoitojen ottamisen. Se on muuttunut, viisi vuotta Restylane-hoitoja tehnyt Kovalainen kertoo.

Kauneuden kohentaminen erilaisin lisin on ollut jo jonkin aikaa pinnalla. Tai no, pinnan alla.

– Tämä on mielestäni verrattavissa moneen muuhun toimenpiteeseen, kuten hiusten värjäämiseen, ripsien pidentämiseen tai tekokynsien laittamiseen.

Restylane-injektion valmistelua.
Ammattilainen osaa asiansa.Miia Roivainen / Yle

Hyaluronihappo lupaa myös tehostaa oman ihon kollageenin tuotantoa.

– Siinä on mahdollisuus korjata myös ihon kuntoa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että komplikaatioita esiintyy hyvin harvoin. Sivuvaikutukset voivat olla pieni mustelma, aristus tai turvotus, mutta ne menevät ohi.

Vaikutus injektiohoidon jälkeen on välitön ja kestää lähtötilanteesta riippuen. Jos iho on kuiva ja omasta hyaluronista on vajausta, voi uusintahoitoon hakeutua jo 4–5 kuukauden päästä. Myöhemmin injektiohoitojen väli voi olla muutamankin vuoden.

– Huulissa injektiohoito kestää noin 8–10 kuukautta.