Viron panttipomo tyrmää suomalaisten palautusbisneksen – suomalaisyritys: luvat kunnossa

Suomalaisyritys Viron tölkkipalautus Oy ottaa Helsingissä vastaan virolaisia panttitölkkejä, jotka sen on tarkoitus toimittaa Viroon.

Viron panttijärjestelmästä vastaavan Eesti Pandipakend OÜ:n johtaja Rauno Raal torppaa suomalaisyrityksen suunnitelmat aloittaa Virosta ostettujen tölkkien palautustoiminta Suomessa. Virolaisella panttimerkinnällä varustettujen kierrätyspakkausten kerääminen Suomessa ja toimittaminen Viroon rikkoo Viron lakeja, Raal sanoo.

Helsingissä toimintansa jo aloittanut Viron tölkkipalautus Oy on ilmoittanut maksavansa virolaisista panttitölkeistä 8 senttiä kappaleelta ja toimittavansa ne Viroon, jossa niistä saa 10 sentin pantin.

Raal katsoo, että toiminnassa on kyse jätteiden käsittelystä ja maahantuonnista. Nämä toimet vaativat kansainvälisen kuljetusluvan ja jätteet täytyy luovuttaa jätteidenkäsittelijälle. Ilman kuljetuslupaa Viroon voi tuoda enintään 4 kiloa jätettä.

Viron tölkkipalautus Oy:n toimitusjohtaja Mika Reinikainen ihmettelee Eesti Pandipakendin näkemystä, että jätelait koskevat palautustölkkejä.

– Eihän alumiini mitään jätettä ole. Se on metalli, jolla maailmanmarkkinahinta, Reinikainen sanoo.

Reinikainen vakuuttaa, että yrityksen lupa-asiat ovat kunnossa. Tölkkien kuljetukset ja käsittelyt hoitaa yrityksen virolaiset partnerit, joilla on kansainväliset kuljetusluvat ja jätteenkäsittelyluvat.

– Ei me tällaiseen asiaan kompastuta, Reinikainen toteaa.

Viron tölkkipalautus Oy aloittaa varsinaisen toiminnan Helsingin Jätkäsaaressa elokuun alussa, mutta Virosta ostettuja tölkkejä voi jo nyt palauttaa yritykselle. Reinikaisen mukaan tölkkejä jo tulee jo nyt tuhansia joka päivä. Yhtiön tavoitteena on syys-lokakuussa ottaa vastaan jopa 40 000 tölkkiä päivässä.