Rehusilakan pyytäjät liikkuvat saaliiden mukaan

Silakkaa troolataan Itämerellä vuoden ympäri. Tällä hetkellä Merenkurkun Raippaluodossa käy kova kuhina, vaikka paras sesonki on vasta tuloillaan.

Kotimaa
Raippaluodossa pyydettyä silakkaa.
Anna Wikman / Yle
Silli-troolari Klobbskatin kalasatamassa Raippaluodossa.
Anna Wikman / Yle

Valtaosa suomalaisesta silakasta päätyy turkiseläinten rehuksi. Haukiputaalainen silakankalastaja Risto Vehkaperä kalastaa itse ympäri vuoden. Talvet hän viettää Silli-troolarinsa kanssa pohjois-Itämerellä ja Suomenlahdella, kevät kuluu Rauman seudulla ja heinäkuulta syyskuun puoliväliin Merenkurkussa.

– Tässä on pari kolme viikkoa kalastettu, ja on saatu kohtalaisen hyvät saaliit vuodenaikaan nähden. Paras aika pitäisi olla vasta edessäpäin, Vehkaperä kertoo.

Silakoiden troolausta.
Anna Wikman / Yle

Tämän pyyntikerran saaliina oli noin 27 tonnia silakkaa. Kokeneen kalastajan mukaan Raippaluodon silakkakanta on kohtalaisessa kunnossa. Nyt toiveena on lämpimämpiä kelejä ja hyviä saaliita.

– Toivottavasti paranevia saaliita ja sieviä ilmoja. Vähän kun tulisi lämpimämmät ilmat niin paranisi nuo kalasaaliitkin, Vehkaperä naurahtaa.

Suurin osa ammattikalastajien saaliista koostuu Itämerellä silakasta. Luonnovarakeskuksen mukaan vuonna 2012 silakkasaalis oli 122 miljoonaa kiloa, ja saaliin arvo 34 miljoonaa euroa. Silakkasaaliista noin 75 prosenttia menee rehuksi.