Hyppää sisältöön

Lapin suosituin hännänheiluttaja on jämpti koira – ihan kirjaimellisesti

Lapissa rekisteröitiin viime vuonna eniten jämtlanninpystykorvia. "Jämpti" on hyvien käyttöominaisuuksien metsästyskoira, joka on valloittanut lappilaiset myös lupsakalla luonteellaan.

Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

Lappilaisten suosikkikoirasta ei ole epäilystä. Erähenkisten lappilaisten valinta omaksi "ihmisen parhaaksi ystäväksi" on vuosi toisensa jälkeen yleisimmin jämtlanninpystykorva.

Suomen kennelliiton mukaan rotua rekisteröitiin viime vuonna koko maassa melkein 1500 kappaletta, joista Lapissa 152. Se oli Suomessa roturyhmänsä suosituin.

Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

Lapissa rotu on toista vuotta rekisteröintitilastojen kärjessä ja viidettä vuotta viiden suosituimman rodun joukossa.

Jämtlanninpystykorva tai "jämpti" on suurikokoinen harmaa pystykorva, jonka yleisin käyttötarkoitus on hirvenmetsästys. Rotu on peräisin Ruotsista ja se kuuluu pystykorvien ja alkukantaisten koirien roturyhmään.

Jämptiä ei toiseen vaihdeta

Jämtlanninpystykorva on suosittu metsästäjien keskuudessa. Tervolalainen jämtlanninpystykorvien kasvattaja Mikko Vaara Lapinojan kennelistä ei kauaa mieti, kun kysytään miksi.

–  Suomessa jämtlanninpystykorvilla on kova taso ja rodun terveystilanne on hyvä. Kotona se on oikein mukava kotikoira ja tulee hyvin lasten kanssa toimeen, Vaara perustelee.

Vaimolla on samojedinkoira, mutta itse en kyllä toisenlaista hirvikoirarotua laittaisi.

Mikko Vaara

Hänen mukaansa jämtlanninpystykorvia näkee metsästysseuroissa yhä enemmän harmaanorjanhirvikoirien ohella.

Ensimmäisen jämtlanninpystykorvansa Vaara hankki neljätoistavuotiaana. Rakkaus rotuun ja sen ominaisuuksiin on niin vahva, ettei hän rotua toiseen vaihtaisi.

– Vaimolla on samojedinkoira, mutta itse en kyllä toisenlaista hirvikoirarotua laittaisi.

Tällä hetkellä Vaaran pihapiirissä asustaa kolme jämtlanninpystykorvaa. Eniten Vaaraa viehättää rodun metästystaidot ja onnistumisprosentti hyvän metsästykaverin saamisessa.

Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

Kaupunkiin rotu ei kovin hyvin sovi ja irti sitä ei pysty pitämään, sillä rodulla on suuri riistavietti.

– Metsässä ne ovat töissä ja eivät mielellään lähde pois metsästä. Nuotiolla ne köllöttelevät ja odottavat että isäntä lähtisi liikkeelle, Vaara kertoo.

Muutkin lappilaisten suosikit metsäkoiria

Metsästysharrastus näkyy selvästi koirien rekisteröintitilastoissa Lapissa. Jämpti on pitänyt ykkössijaa viime vuosina kolmesti: 2014, 2013 ja 2011. Karjalankarhukoira on ollut tilastokärkenä kahdesti, 2010 ja 2012.

Metsästyskoiria rekisteröidään vuosittain selvästi lukumääräisesti eniten. Karjalankarhukoira on yltänyt vuosittaisissa rekisteröinneissä jopa lähes kolmensadan pennun lukemiin.

Yli sadan rekisteröidyn pennun rodut ovat kaikki olleet metsäverisiä. Kärkiviisikossa keikkuvat myös suomenajokoira, suomenpystykorva ja itäsiperianlaika.

Poikkeuksen havuntuoksuisiin tilastoihin tekevät vetokoirana suosittu siperianhusky ja labradorinnoutaja – joka tosin sekin sopii ainakin sorsamiehen metsästyskaveriksi.