Keihäänheittäjä Matti Järvinen päätyi yllättäen patsaaksi Poriin

Kalevan kisoihin Poriin tuleva urheilukansa pääsee ihailemaan Kalervo Kallion Keihäänheittäjä-patsasta kunnostettuna – keihäs jälleen kourassa. Moni on ihmetellyt, miksi Helsingin Kisa-Veikkojen Matti Järvisen patsas on Porissa. Vastaus löytynee taiteilijan taitavasta suhdetoiminnasta.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Klassisessa heittoasennossa veistoksena poseeraava keihäänheittäjä Matti Järvinen ihmetyttää stadionin pääsisäänkäynnin vieressä Porissa. Olympiakultaa Los Angelesissa 1932 voittanut huippuheittäjä syntyi Tampereella ja edusti Helsingin Kisa-Veikkoja. Porilaisen urheilupyhätön viereen ulkopaikkakuntalaisen olympiavoittajan patsaan sijoittaminen on mietityttänyt monia.

Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto lupaa selvittää Järvisen arvoitusta. Hän löytää museon käytössä olevasta Arvo Mäen arkistosta lehtileikkeen patsaan paljastustilaisuudesta, joka oli 6.12.1966.

– Siitä ilmenee, että veistos oli taiteilijalla valmiina jo useita vuosia ennen sen paljastusta, kertoo Anni Saisto.

Kuva: Porin taidemuseo / Arvo Mäen arkisto

Lisää patsaan taustoista selviää Porin kaupungin taide- ja muistomerkkilautakunnan kokouksen elokuisesta pöytäkirjasta 1966. Kaupunginhallitus on 12.8.1966 päivätyssä kirjeessä ilmoittanut hankkineensa Kalervo Kalliolta veistoksen sijoitettavaksi Porin urheilukeskusalueelle. Teoksen paljastus ei kuitenkaan ehdi tulevaksi Porin päiväksi, mikä oli alkuperäinen suunnitelma, vaan se paljastetaan vasta itsenäisyyspäivänä.

Täysin yksimielisiä kaupungissa ei ole veistoksen hankinnasta oltu. Taide- ja muistomerkkilautakunnan pöytäkirjassa on moitteen sävy: "Asiasta keskusteltiin ja kiinnitettiin huomiota siihen, että noinkin huomattava taideteos oli hankittu pyytämättä siitä toimikunnan lausuntoa."

Paljastus juuri ennen Kalevan kisoja

Ilmeisesti taiteilija on onnistunut kauppaamaan teoksensa omia reittejään Porin päättäjille kuultuaan kaupunkiin rakennettavasta uudesta urheilukeskusalueesta.

Mikä yhteys Matti Järvisellä on siis Poriin?

– Vastaus kuuluu: ei mikään. Hauska yhtymäkohta on, että patsaan paljastukseen jälkeen seuraavan vuoden elokuussa oli myös Kalevan kisat. Patsas on siinäkin mielessä ajankohtainen, Anni Saisto vertaa. 

Saisto muistuttaa, että Kalervo Kallion isä oli Kyösti Kallio.

- Hänellä oli varmaan keskimääräistä paremmat edellytykset suhdetoimintaan ja siten oman taiteensa edistämiseen yhteiskunnan yläkerroksissa.