Torniossa kerätään nimiä oman iltapäivystyksen puolesta

Terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystyksen siirtyminen Länsi-Pohjan keskussairaalaan on hiertänyt osaa torniolaisista jo pitkään. Heikentyneestä palvelusta on purnattu netissä ja yleisönosastoilla ja nyt oman päivystyksen puolesta kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen.

kuntalaisaloitteet
Ambulanssin kylki, ambulanssi seisoo Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystysvastaanoton pihalla.
Antti Heikinmatti / Yle

Torniossa on avattu kuntalaisaloite (siirryt toiseen palveluun), jossa kerätään kaupunkilaisten kannatusta oman terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystyksen palauttamiseksi.

Tornion terveyskeskus päivystää kiireellisen hoidon tarpeen varalta vain virka-aikana. Ilta- ja viikonloppuaikainen päivystys siirtyi kuntien yhteispäivystykseen Länsi-Pohjan keskussairaalaan Kemiin vuonna 2007.

Yksin tai yhdessä Haaparannan kanssa

Kuntalaisaloitteen on avannut demarivaltuutettu Janne Olsen, jonka mielestä päivystysasiassa olisi syytä pohtia rahan lisäksi palvelun saatavuutta.

– Julkiset liikenneyhteydet Kemi-Torniossa ovat erittäin satunnaisia ilta- ja viikonloppuaikaan, joten niidenkään varaan ei voi laskea. Pahimmassa tapauksessa kuntalainen joutuu odottelemaan hoidon saamista viikonlopun yli, Olsen perustelee.

Jos kuntalaisaloite saa kannattajikseen vähintään kaksi prosenttia kunnan äänestysikäisistä kansalaisista, valtuuston on käsiteltävä se puolen vuoden kuluessa sen jättämisestä.

– Aion joka tapauksessa tehdä tästä valtuustoaloitteen, tulipa allekirjoituksia kuntalaisaloitteeseen paljon tai vähän, Olsen kertoo.

Aloitteessa vaaditaan Torniota järjestämään päivystyshoito joko itsenäisesti tai yhteistyössä Haaparannan kanssa.