1. yle.fi
  2. Uutiset

"Sähköposti suoltaa" kanteluita poliisin toiminnasta – suurin osa todetaan aiheettomiksi

Sähköpostiaikakausi on lisännyt kanteluiden määrää. Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella yhdeltä ihmiseltä on saattanut tulla yli kymmenenkin kantelua vuodessa.

Kotimaan uutiset
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Poliisin toiminnasta tehdään moninkertainen määrä kanteluita kymmenen vuoden takaiseen aikaan verrattuna, sanoo rikosylitarkastaja Pentti Nurminen Itä-Suomen poliisista.

– Sähköposti suoltaa huimasti enemmän postia kansalaisilta kuin kirjekyyhkyn aikaan, Nurminen kertoo.

Sähköposti suoltaa huimasti enemmän postia kansalaisilta kuin kirjekyyhkyn aikaan

rikosylitarkastaja Pentti Nurminen

Itä-Suomen poliisi kirjoittaa kanteluiden määrästä Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Itä-Suomen poliisilaitoksen toiminnasta on tehty puolentoista vuoden aikana vajaat 240 kantelua. Vajaat parisataa on tehty suoraan Itä-Suomen poliisilaitoksen oikeusyksikköön ja nelisenkymmentä eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kanteluita on tullut jonkin verran samoilta henkilöiltä. Puolessatoista vuodessa yksi ihminen on saattanut tehdä parisenkymmentä kantelua poliisin toiminnasta.

Yli puolet kanteluista koskee tapauksia, joissa poliisi ei ole epäillyt rikosta ja rikostutkinta on sen takia jäänyt aloittamatta. Kantelun tekijän mielestä on kuitenkin tapahtunut rikos. Muita yleisimpiä tapauksia ovat sellaiset, joissa kantelija on mielestään joutunut aiheettomasti putkaan tai poliisi on käyttäytynyt kantelijan mukaan ylimielisesti. Vähiten kanteluita tehdään lupapalveluista ja liikennepoliisista.

Noin kymmenen prosenttia kanteluista on ollut aiheellisia. Muutama kantelu on edennyt poliisirikostutkintaan saakka.

Lue seuraavaksi