Ponttonilautalta taivaalle ja varjon kanssa veteen – video

Ilmasotakoulu harjoittelee Kajaanin Nuasjärvellä seuraavat pari viikkoa.

Kotimaa
Mies irrottaa laskuvarjon vetoköyden.
Ilmavoimien lentäjien hinausvarjokoulutus Kajaanin Nuasjärvellä vuonna 2014.

Ilmasotakoulu järjestää hinausvarjoharjoituksen 27.7.-7.8. Kajaanin Nuasjärvellä. Harjoituksessa ilma-alusten miehistöä valmennetaan toimimaan oikein veteen päätyvässä heittoistuinhypyssä.

Harjoituksessa koulutettava ohjaaja vedetään ponttonilautalta moottoriveneellä varjoineen taivaalle. Taivaalla ohjaaja irrottaa itse vetoköyden ja laskeutuu varjon kanssa veteen. Painopiste harjoituksessa on juuri vedestä pelastautumisessa.

– Meillä on päivittäin noin 20 järjestäjää paikalla sekä erinäinen määrä koulutettavia henkilöitä. Alle 100 hengen jää kokonaisuudessaan koulutettavien määrä, majuri Matti Pulli kertoo.

Kyseessä on niin sanottu joint-harjoitus, joka yhdistää eri puolustushaarat. Ilmavoimien joukko-osastojen lisäksi mukana ovat kaluston ja henkilökunnan osalta Kainuun prikaati, Logistiikkalaitos sekä Rannikkolaivasto.

Hinausvarjoharjoitus näkyy Nuasjärvellä päivittäin, kun koulutettavia hinataan ylös taivaalle veneillä. Esimerkiksi Kajaanin keskustassa harjoitus ei näy. Harjoituksen aikana noudatetaan varovaisuutta järvellä turvallisuussyistä, eli tietylle alueelle ei päästetä muita veneitä.

Jokainen Ilmavoimien ohjaaja käy läpi hinauslaskuvarjoharjoituksen vähintään kerran neljässä vuodessa. Tavoitteena on saada ohjaajien vesipelastautumistaidot ulkoa opituksi rutiiniksi.

Hinauslaskuvarjoharjoituksia on tehty Ilmavoimissa 1980-luvulta lähtien.