"Virkamies saa tuulettaa, jos siltä tuntuu" – Byrokratian murtaminen vaatii yhteistä tahtoa

Totutut ja turvalliset toimintatavat mahdollistavasta byrokratiasta muodostuu virkamiehille helposti keino puolustautua uudistuksia vastaan. Yksin byrokratiaa on vaikea murtaa, mutta jos yhteistä tahtoa uudistamiseen löytyy, byrokratiaa vastaan voi taistella.

Kotimaa
Marita Pikkarainen.
Jarmo Nuotio / Yle

Byrokratiassa piilee virkamiehelle turvapaikka. Mutta toisaalta se on vankila, joka sitoo määrättyyn tapaan tehdä ja esiintuoda asioita. Näin sanoo kehittämisjohtaja Marita Pikkarainen Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä.

Yksin byrokratiaa on vaikea lähteä murtamaan, pohtii vuoden 2012 Vireäksi Virkamieheksi valittu Pikkarainen.

– Virkamies saa tuulettaa, jos siltä tuntuu. Tosin se edellyttää paljon paitsi tuulettajalta myös hänen työyhteisöltään. Työtovereihin on luotettava ja heitä on kannustettava sekä tuettava paitsi onnistumisessa myös silloin, kun on siipi maassa.

Pikkaraisen mukaan byrokratian takana on monta erilaista vaikuttajaa.

– Virkamiestä sitovat erilaiset säädökset ja säännökset, joista osa on tietysti aikansa eläneitä. Niiden muuttaminen ja murtaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Byrokratia on toisaalta suoja sille, että jokainen saa samanlaista palvelua, mutta samalla sen takaa on joskus vaikea nähdä, miten asiakas voisi saada parempaa palvelua.

Pitääkö kaikkien saada juuri samoja asioita?

Pikkarainen pähkäilee, että asiakkaiden tarpeet pitäisi ottaa huomioon täysin toiselta pohjalta mietittäessä esimerkiksi, millaista tukea omaishoitajat tarvitsevat jaksaakseen. Jokainen tapaus on omanlaisensa, ja sen huomioiminen pitäisi myös hyväksyä.

Työtovereihin on luotettava ja heitä on kannustettava sekä tuettava paitsi onnistumisessa myös silloin, kun on siipi maassa.

Marita Pikkarainen

– Olen alle 160-senttinen ja mieheni on yli 180-senttinen. Jos haluan katsoa aidan yli, niin sekä miehelleni että minulle pitää antaa 20-senttinen koroke. Mies näkee silloin entistä paremmin aidan yli, minä en vielä edes hyppäämällä. Silti kummallekin tulee se sama koroke.

Jos asiaan tekisi parannusehdotuksen, se saattaisi pysähtyä jo ennen käsittelyyn pääsyä.

– Este saattaa löytyä jo työtovereista. Kyse on siitä, annetaanko työyhteisössä lupa nostaa esiin parannusehdotuksia. Välillä tuntuu siltä, että pitäisi olla hissi, joka veisi ehdotukset suoraan päätöksentekijöille.

Esteitä on toki yritetty purkaa muun muassa aloitelaatikoilla, mutta tehokkaita uusia keinoja byrokratiaa vastaan haetaan koko ajan.

– Byrokratiassa vallitsevat myös hiljentämisen kulttuuri ja pelot. Uudistuksiin suhtaudutaan helposti uhkina, joita vastaan yritetään puolustautua. Uudistus tarvitsisi tuekseen avoimuutta ja asennemuutosta, sillä vanha kulttuuri ei enää nykyään välttämättä palvele asiakasta.

Byrokratian murtaminen vaatii yhteistä tahtoa

Marita Pikkarainen käyttää virkamiesten byrokratisoitumisessa esimerkkinä sote-uudistusta. Hän toteaa, että Kainuu teki ennakkoluulotonta pioneerityötä vuosina 2005–2012 hallintokokeilussa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden järjestämisessä.

Nyt kun pohditaan, olisiko Kainuun kokeilusta koko maan ratkaisuksi, Kainuulla ei näytä olevan eväitä harpata seuraavaa kehitysaskelta. Etumatka menetetään.

Byrokratiassa vallitsee myös hiljentämisen kulttuuri ja pelot. Uudistuksiin suhtaudutaan helposti uhkina, joita vastaan yritetään puolustautua.

Marita Pikkarainen

– Silloin kaikilla oli selkeä tahto uudistaa. Tahto oli kainuulaisilla, virkamiehillä, luottamushenkilöillä ja työtä tuettiin aina ministeriöistä lähtien. Nyt sellaista yhteistä tahtoa ei tunnu olevan.

Syy tahdon puuttumiseen on selkeä.

– Tarvitaan kaikkien tahojen, niin kansalaisten kuin valtiovallankin tukea. Tarvitaan lupaa toimia.

Summa summarum, se tuulettaminen.

– Jos näet hyvin byrokraattisesti käyttäytyvän virkamiehen tai joukon sellaisia, kannattaa miettiä syytä siihen. Byrokratia on ihmisten luomaa, ja siihen voi siis vaikuttaa. Kyllä virkamies saa edelleen tuulettaa, ja toivottavasti tuulettajia löytyy jatkossa useammin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus