1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalainen, sveitsiläinen ja venäläinen kohtaavat Kolin huipulla

Lieksan Kolin matkailulla menee nyt hyvin. Edes kolea kesä ei ole hetkauttanut matkaajia, vaan kansallismaisemassa on riittänyt kotimaista ja kansainvälistä väkeä lähes ruuhkaksi asti.

Kotimaan uutiset
Joukko turisteja kallion päällä Kolin kansallispuistossa.
Esa Huuhko / Yle

Kolin kansallispuistossa, aivan Kolin huippujen tuntumassa parveilee kansaa. Kallioiden päällä otetaan matkamuistoksi valokuvia. Samaan aikaan hiihtohissit kuljettavat väkeä vaaramaisemissa.

Kansallispuiston keskuksessa sijaitsevalta hotellilta kerrotaan, että hotelli on täynnä muutamia yksittäisiä huoneita lukuun ottamatta lähes koko kesän ajan.

Kolea kesä ei selvästikään ole tuntunut Lieksan kuuluisimmassa matkakohteessa.

– Meille tulee nyt paljon retkeilijöitä. Metsäretkille tuonne luontopoluille lähdetään rinkka selässä mieluummin tässä säässä kuin hirveällä helteellä, Kolin matkailuyhdistyksen matkailuneuvoja Anne Kasurinen kertoo.

Kansainvälisesti kiinnostava matkailukohde

Kolin kansallispuistossa käy vuosittain noin 140 000 vierasta. Kaiken kaikkiaan Lieksassa käy matkailijoita Kasurisen arvion mukaan vuodessa noin 200 000.

Kesäaikaan keskieurooppalaisten kävijöiden osuus on paljon merkittävämpi.

Anne Kasurinen

Alueen 2 300 majoituspaikasta nauttii hyvin kansainvälinen joukko, ei pelkästään läheisen itärajan toiselta puolelta tulevat venäläiset.

– Venäläisten osuus on tosi merkittävä, mutta meillä käy ihmisiä myös muualta Euroopasta. Kesäaikaan keskieurooppalaisten kävijöiden osuus on paljon merkittävämpi. Sieltä tulee nyt paljon väkeä, erityisesti sveitsiläisiä on nyt näkynyt paljon.

– Venäläiset tulevat pääasiassa uudenvuoden aikaan. Viime talvenakin heitä oli todella mukavasti. Itse asiassa yllättävän paljon tilanteeseen nähden, Kasurinen viittaa ruplan kurssin romahtamiseen.

Rauhaa ja raikasta ilmaa

Kansallismaisema aktiviteetteineen kiinnostaa myös suomalaisia. Tarjolla on muun muassa erilaisia luontoretkiä ja vastikään ovensa avannut kauan odotettu kylpylä.

Ruuhkasuomalaisille Koli tarjoaa vaihtelua arkeen.

– Lähdin perheen kanssa tänne viettämään vapaa-aikaa, nauttimaan tällä tavalla vapaasta ja luonnosta. Ehkä käydään tuolla uudessa kylpylässäkin. Pääasia on se, että täällä pääsee rauhoittumaan. Ei ole kauppoja ja sen sellaisia, helsinkiläinen Marko Räsänen hymyilee.

Tuntuu, että ilmakin on paljon raikkaampaa täällä.

Ulla Saranen

Ystäviensä luokse Enoon mökkeilemään saapunut espoolainen Ulla Saranen on ensimmäistä kertaa Kolilla.

– Kuulin huhuja, että täällä on pakko käydä, sillä täällä on kuulemma hienot maisemat ja muutenkin upea paikka. Aikamoinen kiipeäminen tuonne huipulle oli, mutta oli se sen arvoista, ei tällaisia maisemia ole Espoossa. Tuntuu, että ilmakin on paljon raikkaampaa täällä, Saranen sanoo.