Venäläinen nationalistijohtaja tuomittu elinkautiseen ihmisoikeusasianajajan murhasta

Ihmisoikeusasianajaja Stanislav Markelev ammuttiin Moskovan keskustassa keskellä päivää tammikuussa 2009.

Ulkomaat

Nationalistijohtaja Ilja Gorjatšev on tuomittu elinkautiseen vankeuteen tunnetun ihmisoikeusasianajajan murhan tilaamisesta. Asianajaja Stanislav Markelev ja hänen seurassaan ollut toimittaja Anastasia Baburova ammuttiin Moskovan keskustassa keskellä päivää tammikuussa 2009.

Markelevin murhasta on langetettu tuomioita jo aiemmin. Tutkijoiden mukaan Gorjatšev ja aiemmin murhasta tuomittu Nikita Tihonov kuuluivat Venäläisten nationalistien taistelujärjestön perustajajäseniin.

Tihonov tuomittiin Markelevin ja Baburovan murhista ja hänen tyttöystävänsä ja rikoskumppaninsa Jevgenia Hasis avunannosta Markelovin murhaan vuonna 2011.

– Gorjatšev antoi Tihonoville määräyksen asianajaja Stanislav Markelevin murhaamisesta, venäläiset tutkijat sanovat.

Tutkijat arvioivat, että Gorjatšev tunsi ideologista vihaa ja vihamielisyyttä Markelevia kohtaan, koska tämä puolusti fasismin vastaisia näkemyksiä edustavien ihmisten oikeuksia. Markelov oli tunnettu kansalaisaktivistien asianajaja.

Tutkijat kuvaavat vuonna 2008 perustettua Venäläisten nationalistien taistelujärjestön raskaasti aseistetuksi. Se on tutkijoiden mukaan syyllistynyt kahdeksaan murhaan ja kymmeniin muihin rikoksiin. Muiden murhauhrien joukossa on tuomari, antifasisteja ja etnisten vähemmistöjen edustajia.

Gorjatševia kuulusteltiin Markelevin murhasta vuonna 2010. Sen jälkeen hän pakeni Venäjältä. Hänet pidätettiin Serbiassa vuonna 2013 ja hänet karkotettiin Venäjälle vuotta myöhemmin.

Lähteet: AFP