Korruptio ja terrorismi kulkevat Keniassa käsi kädessä – matka isän maassa siviilinä olisi Obamalle mielekkäämpää

Ilman rehottavaa korruptiota Keniassa ei olisi tapahtunut niin paljon järkyttäviä terrori-iskuja. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman keskeisiä teemoja Kenian-vierailulla ovatkin oletettavasti terrorismi ja korruptio.

Ulkomaat
Kenialaisia naisia mielenosoituksessa. Laitimmaisena vasemmalla olevalla naisella on kyltti, jossa lukee: "Terrorismin kenialaiset uhrit".
Kenian pääkaupunki Nairobissa oli mielenosoitus 23. heinäkuuta. Mielenosoittajien joukossa oli Yhdysvaltojen Kenian-suurlähetystöön vuonna 1998 tehdyn terrori-iskun uhrien omaisia. Daniel Irungu / EPA

Viime huhtikuussa 150 viattoman nuoren elämä päätty julmalla tavalla Garissan yliopistossa tehtyyn terrori-iskuun.

Iskun jälkeen Kenian johtajat sanoivat tragedian olleen Kenialle vastaavanlainen käännekohta kuin syyskuun 11. päivän tapahtumat olivat Yhdysvalloille.

Kenian kartta, jossa kaupungit Nairobi ja Garissa. Naapurimaana oikealla näkyy Somalia.
Yle Uutisgrafiikka

Yliopisto-opiskelijat kuolivat Somaliasta käsin operoivan al-Shabaab -järjestön tekemässä iskussa. Al-Shabaabin toteuttamissa terroriteoissa on kuollut Keniassa ainakin 600 ihmistä vuoden 2012 jälkeen.

Yksi Kenian terroriongelman avaimista on se, ettei al-Shabaab pystyisi kylvämään tuhoa tässä määrin ilman rehottavaa korruptiota.

Terrorismi ja korruptio ovat keskeisiä teemoja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tavatessa virkaveljensä Uhuru Kenyattan lauantaina.

20 x korruptio Obaman suusta

Kun Barack Obama vieraili senaattorina toimiessaan Keniassa vuonna 2006, hän mainitsi sanan korruptio 20 kertaa puhuessaan Nairobin yliopistossa.

Korruptio ei ole Keniassa tuon jälkeen juuri vähentynyt. Aihe on siis sama, kun Barack Obama vierailee ensimmäisen kerran Yhdysvaltain presidenttinä isänsä kotimaassa.

– Toivon, että voimme jatkaa demokratian edistämistä ja korruption kitkemistä Keniassa, Obama sanoi Valkoisessa talossa keskiviikkona.

Barack Obama
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.Jim Lo Scalzo / EPA

Ihmisoikeuksien ja yhteiskunnan toimivuuden lisäksi Kenian korruptiossa on Yhdysvalloille paljon suurempi ulottuvuus: Viranomaisten korruptoituneisuus mahdollistaa osaltaan al-Shabaabin tekemiä terrori-iskuja.

Kenialle ja Obamalle henkilökohtaisesti vierailu on historiallinen merkkipaalu. Presesidentin matkaohjelma on tiukka salaisuus. Yhteistyön ja tuen lisäksi esillä on vaikeita aiheita.

– Ollakseni rehellinen, siviilinä matkustaminen Keniaan olisi mielekkäämpää kuin presidenttinä, Obama totesi Valkoisessa talossa.

Kenian terrori-iskujen lista on pitkä

Yhdysvallat on Kenian vahva kumppani kamppailussa ääri-islamistista al-Shabaabia vastaan.

Yhdysvalloilla on traagisia kokemuksia Kenian maaperällä tapahtuneesta terrorismista. Vuonna 1998 Yhdysvaltojen Nairobin-suurlähetystöön tehdyssä iskussa kuoli noin 200 ihmistä ja haavoittui tuhansia.

Lähetystöiskun ja Garissan yliopistoiskun välisenä aikana Keniassa on tehty paljon julmia terroritekoja.

Muistotilaisuus.
"Yhdessä olemme vahvoja" - Garissan iskun uhrien muistotilaisuus. Dai Kurokawa / EPA

Muutamaa kuukautta ennen Garissan verilöylyä terroristit tappoivat 36 työläistä ja 28 bussimatkustajaa kahdessa iskussa lähellä Somalian rajaa.

Kaksi vuotta sitten al-Shabaabin terroristit hyökkäsivät Nairobissa vauraalla Westlandsin alueella kauppakeskukseen. Iskussa tapettiin noin 70 ihmistä.

Al-Shabaabiin linkittyviä terroritekoja tapahtuu säännöllisesti erityisesti lähellä Kenian ja Somalian välistä rajaa sekä rannikolla aina Mombasaan saakka.

Kenian joukot ovat tehneet hyökkäyksiä terroristeja vastaan Somalian puolella, mutta ongelmaa ei ole saatu ratkaistua.

Obamalta odotetaan suoraa puhetta

Vuonna 2006 senaattori Barack Obama vaati silloista presidentti Mwai Kibakia taistelemaan korruptio-ongelmaa vastaan.

Kansainvälisten vertailujen mukaan Kenia on kuitenkin edelleen yksi maailman korruptoituneimmista maista.

Presidentti Obamalta odotetaan suoraa puhetta korruptiosta Kenian-vierailulla.

Uhuru Kenyatta
Kenian presidentti Uhuru Kenyatta. How Hwee Young / EPA

Obaman kenialaista kollegaa, presidentti Uhuru Kenyattaa on syytetty toimettomuudesta. Korruptioasioissa Keniassa vallitsee rankaisemattomuuden kulttuuri.

Ylätasolla omia tukijoita ja oman heimon jäseniä on hankala saattaa vastuuseen maassa, jossa omaisuus on keskittynyt paljolti muutamille suvuille.

Voimattomuudesta kertoo muun muassa se, ettei Kenian korruption vastainen komissio toimi tällä hetkellä lainkaan, koska sen jäsenet jättivät tehtävänsä kovien paineiden alla.

Terroristit kulkevat "vapaasti" rajan yli

Keniankin ongelmana on nuorten radikalisoituminen maan pohjoisosassa ja rannikolla. Yhteydet sieltä Somaliaan ja al-Shabaabiin ovat olemassa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että iskujen tekijät ovat päässeet liikkumaan poliisien ja rajaviranomaisten avustuksella.

Yleisafrikkalaisen New African-lehden mukaan terroristit maksavat reitillä säännöllisesti viranomaisille. Lisäksi Kenian armeijasta on loikannut tiettävästi sotilaita al-Shabaabiin.

Al-Shabaab on pystynyt lisäämään toimintaansa Keniassa huolimatta valtion lanseeraamista terrorisminvastaisista operaatioista.

Mies puhumassa vierellään kaksi miestä rynnköökiväärien kanssa.
Islamistikapinallisryhmä Al-Shababin Mogadishun johtaja sheikki Ali Mohamed Hussein (kesk.) piti toukokuussa 2010 lehdistötilaisuutta Somalian turvallisuuspalvelun rakennuksen edustalla. Kapinalliset olivat vallanneet rakennuksen.Badri Media / EPA

– Viranomaisten korruptoituneisuuden lisääntyminen ja turvallisuustilanteen heikkeneminen ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Se on valtava ongelma, sanoo kabinettiministeri Joseph Nkaissery New African-lehdelle.

Kenian poliisilla on erityisen huono maine. Valtaosa kenialaisista ei luota lainkaan poliisiin. Transparency Internationalin mukaan 90 prosenttia kenialaisista pitää maan poliisivoimia joko korruptoituneina tai erittäin korruptoituneina.

Korruption takia terroristien on mahdollista hankkia esimerkiksi passeja ja muita virallisia dokumentteja.

Turismi romahti terrorin takia

Heikentyneen turvallisuustilanteen takia Kenian turismi on romahtanut. Alkuvuoden aikana matkailijoiden määrä on pudonnut neljänneksellä. Tämä koettelee rajusti Kenian taloutta, sillä turismin ympäriltä on mennyt pelkästään rantakohteissa tuhansia työpaikkoja.

Takavuosien suosikkikohde Mombasan kaupunki on lähes tyhjentynyt turisteista. Turismi on monien paikallisten mukaan "kuollut" rannikolla. Useat länsimaat ovat suositelleet kansalaistensa rajoittavan matkustamista Keniaan.

Turismin elvyttäminen olisi Kenialla ensiarvoisen tärkeää. Se kuitenkin edellyttänee pitkäaikaisempaa rauhallisempaa jaksoa ilman vakavia terrori-iskuja.

Kenia on aloittamassa massivista matkailukampanjaa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Myös presidentti Obaman vierailun odotetaan piristävän matkailua. Jää nähtäväksi kuinka pitkäksi aikaa.

Mies katselee Kenian Lamun kaupungissa Intian valtamerta, jossa on lukuisia veneitä. Aurinko laskee.
Kenian rantakohteissa turismi on romahtanut. Dai Kurokawa / EPA

Ongelmien lisäksi taloussuhteet esillä

Kenian-vierailullaan presidentti Obaman odotetaan keskustelevan myös terveydenhuollosta, koulutuksesta ja ihmisoikeuskysymyksistä.

Terrorismin vastaisen toiminnan lisäksi keskeinen teema on kauppa. Obama osallistuu Nairobissa suureen yrittäjäkokoukseen, jossa tutkaillaan Kenian ja Itä-Afrikan bisnesnäkymiä.

Presidentin delegaatio neuvottelee Keniassa myös kauppasuhteista ja investoinneista. Obaman mukana Nairobissa on yli 200 yritysmaailman edustajaa.

Yhdysvaltalaiset sijoittajat ovat kiinnostuneita muun muassa Kenian nousevasta teknologiasektorista, start up-yrityksistä ja toteutetuista innovaatioista. Esimerkiksi Keniassa yleistynyt "mobiilirahan" käyttö eli tekstiviestipohjaisen maksaminen kiinnostaa sijoittajia.

Kenia on itä-Afrikan suurin talous ja se pyrkii pysymään vahvalla kasvun tiellä. Maailmanpankki ennustaa Kenian talouskasvun olevan kuluvana vuonna kuuden prosentin luokkaa.

Pääkaupunki Nairobissa on kasvava keskiluokka, mutta Kenian maaseudulla eletään usein köyhyydessä.