1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. naiset

Kuvagalleria: Näin syntyy naisellinen pin-up-tyyli

Pin-up-tyyliin pukeutuvalle kellohelmat, punatut huulet ja kuohkeat kiharat ovat arkipäivää, mutta kajaanilainen Anu Kemppainen korostaa, että kyseessä on kokonaisvaltainen elämäntapa. Katukuvasta erottuva nainen saa osakseen myös ennakkoluuloja ja ilkeitä kommentteja.

Naiset
Pin-up-Kainuu-kilpailun osallistuja Anu Kemppainen 24.7.2015
Julia Sieppi / Yle

Pin upissa on kyse itsenäisistä, naisellisista, tyylikkäistä ja iloisista naisista, kertoo Pin-up-Kainuu-kilpailuun osallistuva kajaanilainen Anu Kemppainen. Hän kuuntelee rockabilly-musiikkia, rakastaa vanhoja Marilyn Monroen elokuvia ja haaveilee 50-luvun elämäntyylistä.

– Muotivaatteet ei minua kiinnosta. Vanhan ajan vaatteissa on kauniit leikkaukset ja ne ovat tosi kestäviä. Ja muutenkin vanhat isoäitien niksit ja konstit pätevät edelleen, Kemppainen hymyilee.

Huoliteltu ulkonäkö on kuitenkin tärkeä osa elämäntapaa. Vintage-tyyliin pukeutuvan Kemppaisen vaatekomero ei ole tavanomaisimmasta päästä. Nainen löytää erikoisia vaatteita netistä ja mummon ullakolta. Myös meikissä korostetaan naisellisuutta:

– Meikissä tärkeää on kissamaiset rajaukset, huolellisesti puuteroitu vaalea iho ja selkeästi erottuvat kulmakarvat, Kemppainen kertoo, ja lisää:

– Se on muutakin kuin punainen huulipuna.

Ennakkoluulot harmittavat

Massasta erottuvan tyylinsä vuoksi Kemppainen on kohdannut myös ennakkoluuloja ja suoranaista ilkeilyä. Negatiivisuus ihmetyttää:

– Ihmisiä mekin olemme. Haluamme vain tuoda esille sitä, että arvostamme niin paljon 50-luvun aikakautta, kun naiset olivat naisia ja miehet miehiä. Silti elämme nykypäivän mukaan.

Kemppaisen kokemusten mukaan vanhempia ihmisiä pin up-tyyli sen sijaan ihastuttaa.

– Etupäässä vanhat ihmiset tulevat rohkeasti ihailemaan ja sanomaan että "voi että, minullakin oli nuoruudessa samanlainen kellomekko", Kemppainen naurahtaa.

Lauantai-iltana Paltamon Kuhakunkku-tapahtumassa valitaan vuoden Pin-up-Kainuu. Anu Kemppainen odottaa iltaa jännittynein mielin.

– Meitä on 11 naista ja me ollaan kaikki niin huikean hyviä ja nättejä, varmasti tulee tuomareilla olemaan vaikea valinta, nainen uskoo.

Mies irrottaa laskuvarjon vetoköyden.
Kuvakaappaus videolta
Keijo Moisanen.
Tiia Korhonen / Yle
Anna Mikkonen
Tiia Korhonen / Yle