1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pappi: Kolehtikeräykset voisi lopettaa kokonaan

Kirkot Suomessa keräävät vuosittain noin kahdeksan miljoonaa euroa kolehtirahaa. Vuosikeräys ei ole valtaisa, kun ottaa huomioon, kuinka monelle eri taholle se jaetaan. Helsinkiläisen Kallion seurakunnan kappalaisen mielestä kolehtikeräys on menneisyyden symboli ja sen voisi lakkauttaa kokonaan.

Kuva: Yle

Seurakuntien kolehtikeräyksen merkitys jakaa mielipiteitä Suomessa. Toisaalta sen kristillinen arvo tunnustetaan, mutta samalla myönnetään keräyksen vaikutus lähinnä symboliseksi. Suomalaiset kirkot keräävät vuosittain noin kahdeksan miljoonaa euroa kolehtirahaa. Vuosikeräys ei ole valtaisa, kun ottaa huomioon kuinka monelle eri taholle se jaetaan.

Suurin osa kerätyistä varoista menee kirkkohallituksen päätöksellä yleensä Kirkon ulkomaanavulle ja erilaisille lähetysjärjestöille. Yhden kolmasosan saa seurakunta jakaa itse haluamilleen tahoille. Yleisiä kohteita ovat esimerkiksi paikalliset herätysliikkeet ja erilaiset järjestöt.

Helsinkiläisen Kallion seurakunnan kappalaisen Riitta Männistön mielestä kolehtikeräys on menneisyyden symboli.

– Ei se ihan hirveän tärkeää ole, verrattuna siihen kuinka paljon maksamme kirkollisveroa. Kirkollisvero on se anti, joka kirkolle ja hädänalaisille nykyään annetaan. Se on aika ohut symboli entisestä se kolehti, minun puolestani se voitaisiin vaikka lopettaa.

Toisaalta Männistötoteaa, että kolehdilla on silti merkityksensä.

Kyllähän omistaan toiselle antaminen jonkun muun hyväksi on kuitenkin kristillisen lähimmäisen rakkauden ensimmäisiä hyveitä Jeesuksen opeista.

Juha Vuorio

– Pienistä puroistahan ne summat syntyvät, ja sillä on järjestöille varmasti merkitystä. Mutta kyllä se kolehdin siunaaminen messussa tuntuu hieman turhan suurieleiseltä jutulta siihen nähden, kuinka pieni on se uhri, jonka ihmiset siinä antavat, Männistö jatkaa.

"Pienikin apu on tarpeen"

Monessa evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnassa kolehtikeräyksen merkitys silti edelleen tunnustetaan, vaikkakin melko varovaisin sanankääntein.

– Tietysti se rahasumma on pieni, mutta pienikin apu on tarpeen, ja varmasti seurakuntalaisille itselleenkin sillä on iso merkitys, että saa auttaa, toteaa Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra Petri Satomaa.

Niin ikään turkulaisen Paattisten seurakunnan kirkkoherra Jukka Järvensivu on samoilla, joskin myös varovaisilla linjoilla asiassa.

– Tietysti yhden pienen seurakunnan kolehti on aika pieni asia, mutta kun Suomessa on satoja seurakuntia, niin kyllä niistä kertyy ihan mittava summa.

Tampereen Messukylän seurakunnan kirkkoherra Juha Vuorio puolustaa perinnettä tiukemmin.

– Kyllähän omistaan toiselle antaminen jonkun muun hyväksi on kuitenkin kristillisen lähimmäisen rakkauden ensimmäisiä hyveitä Jeesuksen opeista, Vuorio toteaa.