Itsepalvelukassat eivät ole lisänneet kauppojen hävikkiä – myös tietoturvaongelmilta vältytty

Tietoturva-asiantuntijan mukaan itsepalvelukassojen tietomurtoriskit ovat Suomessa pieniä, vaikka Yhdysvalloissa kassojen kautta on onnistuttu varastamaan maksukorttitietoja.

Kotimaa
Nainen käyttää itsepalvelukassaa.
Itsepalvelukassa Turun Wiklundissa.Petra Ristola / Yle

Itsepalvelukassat alkavat olla suomalaisille jo tuttu näky kaupoissa. Kassoja löytyy Suomesta yli kymmenestä kaupungista ja kassapisteiden määrä on kivunnut jo päälle parin sadan.

Erityisesti S-ryhmä on panostanut itsepalvelukassoihin voimakkaasti, heidän kaupoistaan niitä löytyy jo noin 130. Kassoja on varsinkin pääkaupunkiseudun S-marketeissa. HOK-Elannon ryhmäpäällikkö Tuomas Mulon mukaan asiakkaat ovat kassoihin jo tottuneet.

– Hyvin vähän on ollut ongelmia. Jos ongelmia on ollut, niin ne liittyät yleensä siihen, että asiakas käyttää ensimmäistä kertaa itsepalvelukassaa. Tämän vuoksi meillä on kassoilla koko ajan henkilökuntaa palvelemassa, että saadaan ongelmatilanteet näissä nopeasti ratkaistua.

"Ei ole lisännyt hävikkiä"

Kolme vuotta sitten kauppoihin ilmestyneet kassat eivät ole lisänneet S-ryhmän kaupoissa näpistyksiä, eikä itse käytettäviä laitteita ole koitettu Tuomas Mulon mukaan huijata.

– Kokemukset ovat oikein positiivisia. Eivät nämä ole lisänneet hävikkiä tai tuoneet muitakaan lieveilmiöitä.

Samanlaisia kokemuksia itsepalvelukassoistaan kertovat myös kauppaketjut Ikea ja Bauhaus. Molemmilla ketjuilla on itsepalvelukassoja kaikissa Suomen myymälöissään.

– Meidän kassatapahtumista jo noin 20–25 prosenttia tehdään itsepalvelukassojen kautta, kertoo Bauhausin talousjohtaja Ansu Saarela.

Yhdysvalloissa tietomurtoja

Maailmalla ongelmia on kuitenkin esiintynyt. Esimerkiksi Yhdysvalloissa krakkerit iskivät viime vuonna rautakauppaketju Home Depotin itsepalvelukassojen maksupäätteisiin, ja saivat saaliikseen kymmenien miljoonien asiakkaiden maksukorttitiedot. Vaikka Suomessa tällaiseen ei ole törmätty, voi itsepalvelukassoihin liittyä tietoturvariskejä.

– Kuluttaja voi päästä käsiksi itsepalvelukassan USB-portteihin tai jos siinä on langattomia yhteyksiä, niin niitä voi yrittää murtaa, kertoo Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Antti Kurittu.

Itsepalvelukassoja valmistavien yritysten, Fujitsun ja Wincor Nixdorfin, mukaan Euroopassa kassoihin ei ole kohdistunut tietomurtoja. Itsepalvelukassat ovat muutenkin suojattuja järjestelmiä, joissa ei pitäisi olla ulkoisia portteja.

Kassojen maksupäätteiden turvallisuutta lisäävät myös täällä käytössä olevat sirukortit ja pin-koodit. Tietoturva-asiantuntija pitääkin itsepalvelukassojen tietomurtoriskejä epätodennäköisenä.

– Yleensä haavoittuvuuksien etsiminen ja hyväksikäyttö on sen verran hidasta, että jos sinne itsepalvelukassalle menee tuntikausiksi oman kannettavan tietokoneensa kanssa, niin kyllä siihen joku kiinnittää huomiota.