Avustusjärjestöt: Nepalin lapset ovat yhä peloissaan

Kolme kuukautta Nepalin maanjäristyksen jälkeen monet lapset kärsivät surusta ja ovat huolissaan muun muassa terveydestään ja tulevaisuudestaan.

Ulkomaat
Äiti vie lapsia kouluun.
Maanjäristys vaurioitti lukusia kouluja ja keskeytti myös koulunkäynnin. Äiti vei lapsia kouluun Kathmandussa 31. toukokuuta 2015.Narendra Shrestha / EPA

Nepalissa monet lapset kärsivät edelleen pelosta ja turvattomuuden tunteesta, kun kevään maanjäristyksestä on kulunut kolme kuukautta.

Avustusjärjestöjen mukaan järistyksestä selvinneet lapset tarvitsevat psykososiaalista tukea ja konkreettista apua.

Teltoissa ja täyteen ahdetuissa suojissa asuvat lapset ovat huolissaan terveydestään ja tulevaisuudestaan. Lasten huolena ovat kunnollinen suoja, paluu kouluun, puhdas vesi ja terveydenhuolto.

Lapset kärsivät myös surusta. He surevat omien perheenjäsenten, ystävien, kotien ja koulujen menettämistä sekä yhteisöjen hajoamista.

Lapset ovat joutuneet myös seksuaalisen häirinnän kohteiksi ja kokevat olevansa aiempaa uhatumpia ihmiskaupalle.

Lapset kuitenkin kertoivat yhteisöjen auttavan toisiaan ja uskoivat, että elämä palaa normaaliksi tai jopa paranee yhteisöjen tuen myötä.

Kaikkien aikojen suurinta katastrofien jälkeistä lapsikonsultaatiota olivat tekemässä Pelastakaa Lapset, Plan International, Unicef ja World Vision. Tutkimuksessa lähes 2 000 lasta osallistui ryhmäkeskusteluihin.