HS: Pörssiyhtiöiden johtajien ansiot uuteen ennätykseen

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät vuonna 2014 miljoonan euron rajan, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Yhden johtajan palkalla saisi lehden mukaan töihin noin 25 rivityöntekijää.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin Sanomat kertoo lauantaina (siirryt toiseen palveluun), että kuilu niin sanotun tavallisen palkansaajan ja suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien ansioiden välillä on kasvanut lehden edellisvuosina tehdyistä selvityksistä.

Viime vuonna toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät ensimmäisen kerran miljoonan euron rajan. Selvityksessä ei ole mukana yhtiön osakkeina tai optioina maksettuja kannustimia.

Ansiovertailun kärjessä on Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh, jonka palkka ja bonus oli vuonna 2014 runsaat 3,6 miljonaa euroa. Kun mukaan otetaan lisäeläkemaksuja ja osakepohjaisia palkkioita, nousevat Stadighin vuosiansiot yli 4,6 miljoonaan euroon.

Suurin niin sanottu laskuvarjo eli korvaus mahdollisten potkujen varalle oli metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosella – lähes 2,7 miljoonaa euroa.

Helsingin Sanomien mukaan toimitusjohtajan palkat ja rahabonukset kasvoivat viime vuonna viisi kertaa niin paljon kuin palkansaajien ansiot keskimäärin. Yhdellä vertailussa mukana olleen toimitusjohtajan peruspalkalla ja bonuksella saisi töihin 24,9 työntekijää.