Voi kirkkoveneen kirkkovene! Kiroiluvaroitus Pyhäjärven rannoilla

Pirkan Soudun Suomen mestaruuskilpailuihin osallistuu noin 160 puuvenekuntaa. Mukana olevista kirkkoveneistä huolimatta järjestäjät ovat katsoneet viisaimmaksi antaa Tampereen, Pirkkalan ja Nokian välisen vesialueen rantoja koskevan kiroiluvaroituksen.

Kotimaa
Uimaranta.
Pirkkalankin uimarannoille saattaa järveltä kantautua lauantaina ärräpäitä, kun sadat puuvenekilpailijat soutavat Pyhäjärven aalloilla.Petri Aaltonen / Yle

Pirkan Soutu tuo taas Pyhäjärven aalloille satamäärin soutuveneitä. Puuveneiden SM-kilpailuihin osallistuu puolentoista sataa Suomen huippusoutajaa yksin-, pari- tai vuorosoutusarjoissa.

Lisäksi tulevat kuntosarjalaiset kajakeilla sekä erilaisilla puu- ja mökkiveneillä.

Kirkkovenestartteja on kaksikin. Aamupäivällä on varsinainen kisastartti, illtapäivällä samat veneet lähtevät uusien soutajien voimin kirkkoveneiden Toiseen Aaltoon.

Lähtöpaikka on Tampereen Hatanpäällä sijaitseva soutukeskus. Sieltä kirkkoveneet lähtevät kohti Rajasalmen siltojen takana sijaitsevaa Luodon saarta, joka kierretään. Matkaa kertyy 35 kilometriä.

Pienemmille veneille riittää Selkäsaaren kiertäminen, josta tulee yhdestä kierroksesta reilu 12 kilometriä.

Varoitus koskee ainoaa todennäköistä haittaa

Pirkan soudun puheenjohtaja Kirsi-Maria Pänttönen arvelee, että soutamisesta ei pitäisi olla haittaa muille vesilläliikkujille, etenkin jos moottoriveneilijät muistavat kiertää hitaampansa riittävän kaukaa. Aina ei tähän ole päästy.

Ainoa mahdollinen ympäristöhaitta onkin järjestäjien arvion mukaan järvenselältä kilpailun tiimellyksessä kantautuvat ärräpäät. Niitten varalta rannoille on annettu kiroiluvaroitus.

Pirkan Soutu kisataan nyt 37. kerran peräkkäin. Ainakin lauantaina aamupäivällä sää näytti parhaalta mahdolliselta.