Murtovaras ei jätä oveesi kehuja hyvästä lukosta – tuplalukko pitää rosvon poissa

Loma-aikoina selvästi tyhjillään olevat asunnot houkuttelevat rikollisia. Asuntomurrot kohdistuvat erityisesti asuntoihin, jossa on huono lukitus. Tänä vuonna poliisin tietoon on tullut kesäkuun loppuun mennessä vajaa 3 000 koteihin tai vapaa-ajan asuntoihin tehtyä murtoa.

Kotimaa
Rikottu ulko-oven lukko.
Kunnollinen lukko voi estää murtautumisen.Poliisi

Menikö ovi varmasti takalukkoon, kun lähdit mökille tai lomamatkalle? Jos kotiin ei ole murtauduttu, niin se ei välttämättä tarkoita, ettei kukaan olisi yrittänyt. Varkaan saattaa heti alkumetreillä pysäyttää laadukas lukko.

– Mitään kautta ei saa tietää, että ovella on käynyt joku ja kääntynyt pois, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki.

Asuntomurrot kohdistuvat niihin asuntoihin, joissa on huono lukitus. Murtautuja haluaa usein kulkea juuri ovien kautta huoneistoon, joten oven laatu ja lukitus ovat ensimmäiset asiat, mihin pitää kiinnittää huomiota. Ovessa kannattaa pitää kahta lukkoa, neuvoo Niinimäki.

– Normaalissa käyttölukossa pitää muistaa ottaa käyttöön takalukitustoiminto. Jos vielä on erikseen turvalukko, niin lukitus alkaa olla aika hyvällä mallilla.

Oven rakenne kannattaa tarkistaa

Esimerkiksi ovessa olevan ikkunan kautta voi sen rikkomalla päästä käsiksi lukkoon. Niinimäki kehottaa myös panostamaan takaoven lukitukseen.

– Usein ne ovat paremmassa näkösuojassa ja huonommin varusteltuja rakenteeltaan ja lukitukseltaan.

Rosvo haluaa löytää huoneiston, jossa kukaan ei ole kotona. Pursuava postilaatikko on yksi selkeä osoitus siitä, että asunto on tyhjä.

Käteinen ja elektroniikka kelpaavat

Poliisin tietoon tulleiden asuntomurtojen määrä on pysynyt tasaisena 2010-luvun alkuvuodet. Murtoja tehdään vuosittain noin 6 000. Teot jakautuvat tasaisesti ympäri vuoden, mutta loma-aikoina erityisesti selvästi tyhjillään olevat asunnot houkuttelevat rikollisia

Tyypillisesti murtautujat tavoittelevat rahaa, koruja ja pienelektroniikkaa kuten läppäreitä ja puhelimia.

Sarjoitetuista murtorikoksista huomattava osa on sellaisten ulkomaisten rikollisten tekemiä, jotka eivät asu Suomessa. Ulkomaisten murtoporukoiden työlle on tyypillistä pitkälle mennyt työnjako ja tekijöiden vaihtuvuus, mikä vaikeuttaa poliisitutkintaa.

Tänä vuonna poliisin tietoon on tullut kesäkuun loppuun mennessä 2 809 koteihin tai vapaa-ajan asuntoihin tehtyä murtoa.