1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Punkkarit juhlivat letkeästi Lempäälän Puntala-rockissa

Suomen punk-tapahtumien ykkönen on monen mielestä Lempäälän Puntala-rock. Noin 1500 kävijän yleisömäärää ei ole tarkoituskaan kasvattaa, vaikka tulijoita varmasti olisi.

Heikki Lahdensivu saapui Puntala-rockiin Tampereelta. Kuva: Yle / Jouni Tanninen

Punk kukkii tänäkin kesänä rehevästi Lempäälän Puntalan leirintäalueella. Alue sijaitsee juuri sen verran sivussa, että sinne löytää, jos varta vasten etsii.

Lauantaina aamupäivällä juhlakansa heräilee pikku hiljaa, aika moni teltoista. Takana on ensimmäinen festaripäivä. Alueelle johtavan tien varteen on pysäköity pitkä letka autoja.

Sateisten kesäpäivien jälkeen mutaa on paikoin reilusti. Heti näkee myös, että tapahtumaa ei voi tästä kasvattaa, ainakaan tällä paikalla. Vessat ja vesipisteet kuitenkin näkyvät toimivan, järjestysmiehet ja -naiset kiertelevät alueella. Vähitellen aloitellaan toista festivaalipäivää.

Vieraita ja bändejä eri maista

Juhla kerää myös muista maista niin bändejä kuin yleisöäkin. Sofia ja Patsy ovat Ruotsista, Karlstadista. He ovat ensimmäistä kertaa Puntalassa ja tyytyväisiä tapahtumaan.

Vähän vanhempaa punk-sukupolvea edustaa 53-vuotias Pena. Hän kertoo pitäneensä välillä festaritaukoa. Nyt kun jälkikasvulta jää taas aikaa, on tilaisuus tulla vilkaisemaan musiikkisuunnan nykyistä tilannetta. Tämänkertaisista bändeistä on tutuin Kohu-63, joka kuuluu punkin ensimmäiseen, 70-luvulla aloittaneeseen polveen.

27-vuotias Petja kiittää perjantaina soittanutta espanjalaista yhtyettä, jonka nimi ei heti muistu mieleen. Esiintyjälistan mukaan kyseessä näyttää olleen Una Bèstia Incontrolable. Mutta muissakaan ei miehen mielestä ole moittimista.

Sopivan kokoinen tapahtuma

Kaljaa maistellaan leirintäalueella samaan tapaan kuin muissakin kesäisissä yleisötapahtumissa. Muovisia mehukannuja näkyy pari. Tunnelma on hyväntuulinen, hiukan vielä uninenkin. 

Irokeesikampauksia? Toki on joitakin, ja yleensä aika hienoja. Mutta läheskään kaikki eivät sonnustaudu mihinkään erityisesti punkiin liittyvään. Kuten nykyään jo tiedämme, punk on ennen kaikkea asenne.

Puntala-rockin järjestelyistä vastaava Mikko Koivuluoma kertoo, että esiintymistarjouksia tulee kaikkialta maailmasta. Monta hyvää bändiä joudutaan raakkaamaan ehdokkaista jo taloudellisista syistä. Talkootyönä pidettävän tapahtuman resurssit ovat rajalliset.

Kävijämäärä on tänä vuonna 1500 tai karvan verran alle. Isompi tapahtuma vaatisi jonkin isomman alueen ja toisi myös isommat taloudelliset riskit. Samalla menisi Puntalan leirintäalueen omanlaisensa ilmapiiri.