1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Shamaanirumpumatkalla vaivutaan transsiin ja etsitään omaa voimaeläintä

Modernit shamaanit muun muassa hakevat uutta yhteyttä luontoon sekä etsivät itseään vaipumalla transsiin shamaanirummun tahdissa. Voimaeläimen löytäminen on transsiin vaipumisessä olennainen etappi ja eläimen löydyttyä se voi antaa ihmiselle vaikkapa härän voimat.

Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

Ilja Kaskimaa rummuttaa hypnotisoivan tasaisesti poronnahasta itse tekemäänsä shamaanirumpua. Rummun ääni on kumea ja tuntuu kurkottavan kutsuvasti syvälle kuuntelijan sisimpään. Shamaanirumpumatka on alkamassa.

Konnunsuolla järjestettävän Kontufolkin festivaalialueella suuren teltan uumeniin kutsuttiin lauantaina kahdeksan ventovierasta ihmistä, joita Kaskimaa haluaa auttaa matkustamaan syvälle omaan olemukseensa ja unenkaltaiseen transsimaailmaan.

Kyse on siis eräänlaisesta meditaatiosta.

– Ihan ensin tarkoitus on löytää oma voimaeläin. Se on ensimmäiseksi tehtäväksi ehkä helpoin. Voimaeläin toimii ikään kuin oppaana omaan itseen, Kaskimaa selventää.

Henkiopas voi olla esimerkiksi hassutteleva härkä

Shamanismi on ikivanha pohjoisten alueiden luonnonuskonto. Nykyajan shamanismissa ammennetaan usein voimaa luonnosta ja toteutetaan esimerkiksi shamaanirumpumatkan kaltaisia meditatiivisia harjoituksia.

– Ihminen voi hakea vaikkapa vastauksia joihinkin omaa elämää koskeviin kysymyksiin. Vastaukset eivät kuitenkaan aina miellytä, Kaskimaa muistuttaa.

Kaskimaan ensimmäinen voimaeläin oli erityisen vekkuli härkä-henki.

– Voimaeläimeni ei ollut aluksi täysin varma, mutta sitten toisella transsimatkalla selvisi, että se oli härkä ja aika hassutteleva henki. Se härkä antoi minulle kypärän, jotta voin laittaa sen päähäni eikä minulla tarvitse aina olla sitä härkää mukana saadakseni härän voimat, Kaskimaa kertoo.