Obama Keniassa: "Halusin tulla tänne, koska Afrikka on liikkeellä"

"On ihanaa olla taas Keniassa", pari swahilinkielistäkin sanaa avajaispuheessaan käyttänyt Obama sanoi Global Entrepreneurship Summit -tapahtumassa. Obama on ensimmäinen istuva Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee Keniassa.

Ulkomaat
Barack Obama myhäilee. Takana on Global Entrepreneurship Summit -tapahtuman taustafondi.
Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama julisti "Afrikan olevan liikkeellä" puheessaan yrittäjyystapahtumassa Nairobissa lauantaina. Obama on ensimmäinen istuva Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee Keniassa.

– On ihanaa olla taas Keniassa, pari swahilinkielistäkin sanaa avajaispuheessaan käyttänyt Obama sanoi Global Entrepreneurship Summit -tapahtumassa.

Obama ylisti puheessaan Afrikan mantereen yrittäjyyden ilmapiiriä ja huomautti, että se on yksi maailman nopeimmin kasvavista alueista.

– Ihmiset nousevat köyhyydestä, tulot kasvavat, keskiluokka kasvaa ja nuoret ihmiset kuten te käytätte teknologiaa muuttaaksenne tapaa, jolla Afrikka käy kauppaa, Obama sanoi.

– Halusin tulla tänne, koska Afrikka on liikkeellä.

Obama kehotti nuoria yrittäjiä tekemään Afrikasta "tulevaisuuden keskuksen kansainväliselle kasvulle", mutta mainitsi myös hallitusten vastuun korruption kitkemisessä. Obaman mukaan Kenia on kehittynyt valtavasti hänen viime vierailustaan. Obaman isä oli kotoisin Keniasta, ja hän vieraili maassa viimeksi USA:n senaattorina.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta yhtyi Obaman ylistäviin sanoihin ja puhui Afrikan mediakuvan muuttamisesta.

– Kerronta Afrikasta epätoivon paikkana ei pidä paikkaansa, eikä ole koskaan pitänyt paikkaansa, Kenyatta sanoi.

Presidentti Obama ilmoitti Global Entrepreneurship Summitissa Yhdysvaltain hallituksen, useiden pankkien ja säätiöiden yhteensä miljardin arvoisista sijoituksista. Puolet rahoista käytetään nuorten ja naisten tukemiseen. Obaman mukaan varsinkin naiset kohtaavat paljon esteitä perustaessaan yrityksiä.

Obama on viettänyt lauantaita Keniassa myös vieraillen Power Africa -aloitteen työntekijöiden luona. Power African päämääränä on tuplata Saharan eteläisen Afrikan sähkön saanti. Poseerattuaan aurinkopaneelien kanssa presidentti jatkoi Yhdysvaltain entisen Nairobin suurlähetystön paikalle. Suurlähetystö joutui vuonna 1998 pommi-iskun kohteeksi. Obama laski muistomerkille kukkaseppeleen.

Lähteet: AP, AFP