YK: Etelä-Sudanin sallittava avustuskuljetukset Niiliä pitkin

YK:n mukaan 27 avustustyöntekijää on kuollut Etelä-Sudanin konfliktin aikana.

Ulkomaat
Pakolaiset eteläisestä Sudanista ylittivät Niili-jokea Sudanissa 2. maaliskuuta 2014.
Pakolaiset eteläisestä Sudanista ylittivät Niili-jokea Sudanissa 2. maaliskuuta 2014.Jim Lopez / EPA

YK vaatii Etelä-Sudania sallimaan avustuskuljetukset Niili-jokea pitkin. Niili on elintärkeä kulkureitti sisällissodan runtelemassa maassa, jossa ei juurikaan ole kunnollisia teitä, YK:n humanitaarisen avun päällikko sanoi lauantaina.

Kesäkuussa Etelä-Sudanin hallitus määräsi, että YK:n avustuskuljetukset on tutkittava turvallisuussyistä teillä, vesistöillä ja Juban lentokentällä. YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O'Brien vaatii avustuksiin kohdistuvia rajoituksia heti poistettavaksi.

Etelä-Sudanin sisällisota alkoi joulukuussa 2013, kun presidentiksi valittu Salva Kiir syytti varapresidentti Riek Macharia vallankumousaikeista. Riita levisi pian heimojen väliseksi etniseksi konfliktiksi. Taisteluissa on kuollut tuhansia ihmisiä, ja yli 2,2 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan. Paenneista suuri osa on riippuvaisia humanitaarisesta avusta.

YK järkyttynyt avustustyöntekijöiden surmista

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O'Brien sanoi lauantaina, että 27 avustustyöntekijää on kuollut Etelä-Sudanin konfliktin aikana. Hän kertoo olevansa syvästi järkyttynyt avustustyöntekijöiden surmista ja heidän kokemastaan häirinnästä.

O'Brienin mukaan Etelä-Sudanin hallitus on vakuuttanut tukevansa avustustyöntekijöiden kuolemien selvittämistä. O'Brien pyysi konfliktin eri ryhmiä pitämään kiinni velvoitteistaan noudattaa kansainvälisiä humanitaarisia lakeja.

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir kehotti heinäkuussa turvallisuushenkilöstöä ja muita hallituksen toimijoita jättämään avustajat rauhaan häirinnältä ja sallimaan avustajille sekä avustustarvikkeille turvallisen etenemisen maassa. Kehotus oli seurausta useiden YK:n toimijoiden valituksista.

Lähteet: Yle Uutiset, AP, Reuters