Lännen Media: Raportti varoittaa Suomea "köyhyystaskuista"

Nopeasti kasvava työttömyys ja asuntojen arvonlasku tietyillä alueilla uhkaa muodostaa loukkoja, joissa köyhyys lisääntyy.

Kotimaa
Ihminen seisoo ikkunan ääressä
Seppo Sarkkinen / Yle

Eurooppalaisen sosiaalipoliittisen verkoston maarapoteissa varoitetaan Suomea "köyhyystaskuista", uutisoi Lännen Media (siirryt toiseen palveluun). Raportin EU-komissiolle ovat laatineet Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas ja toimeentuloturvan tutkimusryhmää johtava Laura Kalliomaa-Puha.

Alueellisia köyhyystaskuja syntyy, kun ihmiset joutuvat työttömiksi alueilla, joilla asunnot ja kiinteistöt ovat menettäneet arvonsa. Kun asuntoa ei saa myytyä, ei ole varaa muuttaa uudelle alueelle työn perässä. Köyhyystaskuihin jäävien ihmisten riippuvuus sosiaalituista kasvaa, ja samalla köyhyys lisääntyy.

Ennen tuet nostivat ihmisiä pois köyhyydestä

Tulonsiirrot eivät enää nosta kotitalouksia köyhyysrajalle tai sen yläpuolelle – toisin oli viela 20 vuotta sitten. Nyt perusturvaetuuksien taso on romahtanut suhteessa köyhyysrajaan, Lännen Media kirjoittaa. Euroopan komission tilastovirasto Eurostat määrittelee köyhyyden niin, että suhteellisesti köyhä on se kotitalous, jonka käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia samanlaisten kotitalouksien keskimääräisistä tuloista.

Tutkimusjohtaja Olli Kangas sanoo, että suomalaisen hyvinvointimallin luonne voi olla muuttumassa ja se on siirtymässä kohti valikoivaa hyvinvointivaltiota.