USA:ssa elokuvateatterissa ammuskellut tiedettiin vaaralliseksi – asetta ei evätty

Väkivaltaisuuden takia määrätty pakkohoito ei ilmeisesti päätynyt miehen rekisteriin, joten hän sai ostaa käsiaseen laillisesta kaupasta. Asiantuntijoiden mukaan vastaavat tiedonkulun ongelmat ovat Yhdysvalloissa huolestuttavan yleisiä.

Ulkomaat
Poliisiautoja elokuvateatterin edustalla Louisianan Lafayettessa.
Poliisiautoja elokuvateatterin edustalla Louisianan Lafayettessa.Reuters-tv

Yhdysvalloissa Louisianassa elokuvayleisöä viime torstaina tulittaneen miehen häiriintyneisyys ja vaarallisuus olivat viranomaisten tiedossa, mutta mies sai siitä huolimatta ostaa käsiaseen.

Sillä hän tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti yhdeksää elokuvateatterissa Lafayettessa, ennen kuin ampui itsensä poliisin yrittäessä pidättää hänet. Haavoittuneista kolme on edelleen sairaalahoidossa.

Georgialainen tuomari oli määrännyt John Russel Houserin vuonna 2008 pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan, koska piti häntä vaarallisena itselleen ja muille. Laintuntijat, joilta uutistoimisto AP pyysi kommenttia oikeuden asiakirjojen perusteella, pitävät ilmiselvänä, että Houser olisi pitänyt panna aseostot kieltävälle listalle.

Yhdysvaltain osavaltioissa, myös Georgiassa, oikeusjärjestelmä on hyvin hajaannutettu. Asiantuntijat ovat pitkään olleet huolissaan siitä, että ilman keskusjohtoista järjestelmää tuomarit eivät ilmoita kaikkia tuomitun psyykkisiin ongelmiin perustuvia päätöksiään eteenpäin. Epäselvää on, tapahtuiko niin Houserin tapauksessa. Tuomari ei vastannut AP:n kommenttipyyntöön.

Pakkohoitopäätöksen lisäksi asekauppoja vastaan painoi Alabaman poliisin pari vuotta aiemmin tekemä paikallinen päätös, jonka mukaan Houser ei tuolloin saanut ostaa asetta. Häntä epäiltiin parisuhdeväkivallasta ja tuhopoltosta. Uhri ei kuitenkaan halunnut epäilyksiä oikeuden käsittelyyn, joten niistä ei tullut miehelle aseenoston muualla estävää rekisterimerkintää.

Someviestit maalavat kuvaa vainoharhoista

59-vuotias Houser oli jo pitkään ennen elokuvateatteri-iskuaan yhden miehen sodassa yhteiskuntaa vastaan. Tarjoiluaan alkoholia alaikäisille ja menetettyään siksi baarinsa alkoholinmyyntiluvan vuonna 2001 hän ripusti asuintalonsa ulkoseinään viikoiksi hakaristilipun. Hänen mukaansa se oli protesti poliiseille, jotka "toimivat kuin natsit".

Jo 1980-luvulla asiantuntijat arvioivat Houserin uskonnolliseksi fanaatikoksi, kun hän oli palkannut miehen polttamaan lakitoimiston, joka edusti pornoelokuvia esittäneitä elokuvateattereita. Kuulusteluissa Houser sanoi, että käsky oli tullut Jumalalta. Tuhopoltto epäonnistui, kun palkattu mies olikin poliisin ilmiantaja.

Louisianan iskun jälkeen Yhdysvaltain poliisi ja tiedotusvälineet ovat löytäneet muitakin tietoja, joiden perusteella Houserista on syntynyt kuva äärimmäisen vainoharhaisena äärioikeistolaisena.

Hän piti Yhdysvaltain talouspolitiikkaa kelvottomana ja moraalia rappeutuneena, minkä hän uskoi johtavan maailmanloppuun. Sen estääkseen hän muun muassa kannatti äärikonservatiivista teekutsuliikettä, vaati naisia pois työelämästä ja kehui sosiaalisen median kommenteissaan Irania Yhdysvaltoja moraalisemmaksi maaksi.

Lähteet: AP, Yle Uutiset