Arvostelu kansanedustaja Olli Immosen kirjoituksesta kuumenee – Soinia vaaditaan esiin

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ihmettelee, miksei ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ole kommentoinut kansanedustaja Immosen (ps.) kirjoittelua sosiaalisessa mediassa. Osa lukijoista on löytänyt tekstistä kansallissosialistisia sävyjä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan kirjoituksesta voi tulla vielä seurauksia.

Kotimaa
Kuvakaappaus Olli Immosen ja Erkki Tuomiojan kirjoituksista Facebookissa.
Kuvakaappaus Olli Immosen ja Erkki Tuomiojan kirjoituksista Facebookissa.Yle Uutisgrafiikka

Kansanedustaja Olli Immosen (ps.) lauantaina julkaisema englanninkielinen kirjoitus (siirryt toiseen palveluun) sosiaalisessa mediassa on innoittanut oppositiopoliitikot arvosteleman perussuomalaisten puoluejohtoa. Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) oudoksuu ulkoministeri Timo Soinin radiohiljaisuutta.

– Timo Soini voi näemmä Suomessa olla vastaamatta Olli Immosen ja hänen natsihenkisten kavereittensa puheisiin ja esiintymisiin, mutta Suomen ulkoministerinä hän ei ulkomailla selviä tästä huulilla, Tuomioja kirjoittaa Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Tuomioja tarkentaa Yle Uutisten haastattelussa, että Soini on vastuussa siitä, mitä puolueessa tapahtuu ja mikä on puolueen linjaus.

– Siinä hän on ollut kovin varovainen. En usko, että hän tällaisia mielipiteitä jakaa, mutta joko heikkouttaan tai opportunistisuuttaan ei ole kovin hanakasti niihin puuttunut, Tuomioja sanoo.

Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Ozan Yanar lähettää Soinille avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän patistelee puoluejohtoa astumaan esiin.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan kysyy, "miten kansanedustajan julkinen unelmointi vallankumouksesta ja taistelusta on yksityistä". Niinistö viitannee perusuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun)antamaan lausuntoon. Terhon mukaan Immosen kirjoitukset ovat kansanedustajan yksityisajattelua.

Terho: Keskustellaan eduskuntaryhmässä

Terho toistaa Yle Uutisten haastattelussa, että Immosen kirjoitukset ovat tämän yksityisiä eivätkä edusta puolueen linjaa. Terho aikoo vielä tänään sunnuntaina keskustella Immosen kanssa, mutta Iltalehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan ei ole alkuiltapäivään mennessä tavoittanut tätä.

Kirjoitusta puidaan myös eduskuntaryhmässä.

– Meidän täytyy nyt käydä ryhmässä keskustelu tästä, kun kesätauon jälkeen ryhmä jälleen kokoontuu, Terho sanoo.

Mahdollisia seuraamuksia Immoselle Terho ei halua halua arvuutella.

– Mutta niitä voi kyllä tulla, Terho lisää.

Myös hallituspuolueista kommentoitiin

Entinen ulkoministeri, oppositiokansanedustaja Erkki Tuomioja toivoo samassa Facebook-päivityksessään, että pääministeri Juha Sipiläkin kertoisi näkemyksensä asiasta. Keskustan äänen tuo esiin puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko.

– Ne (lausunnot) tekevät surulliseksi, suututtavat. Ei vain siksi, että Immonen on kansanedustaja, vaan siksi, että kenenkään ihmisen ei soisi noin väheksyvän ihmisyyden jakamatonta arvoa, Saarikko sanoo keskustalaisessa verkkojulkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi eilen lauantaina lyhysanaisesti Immosen kirjoitusta Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muuta, Stubb kirjoitti.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) painottaa tänään sunnuntaina julkaisemassaan Facebook-kirjoituksessa, että hallituksen linja ja Olli Immosen ajatukset eivät kohtaa.

– Suomi on avoin, suvaitsevainen, kansainvälinen maa, joka kunnioittaa erilaisia kulttuureja ja näkee ne rikkautena.

Yle Uutiset ei ole tavoittanut ulkoministeri Timo Soinia (ps.) eikä kansanedustaja Olli Immosta (ps.).