Obama kenialaisille: Saavutuksillenne ei ole rajoja

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama päättää vierailunsa Keniaan tänään sunnuntaina. Hän puhui kenialaisille Nairobissa.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Nairobissa, Keniassa 26. heinäkuuta.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Nairobissa, Keniassa 26. heinäkuuta.Dai Kurokawa / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama totesi kenialaisille, että heidän maansa on tienristeyksessä. Hän kehotti kenialaisia syventämään demokratiaa ja puuttumaan korruptioon.

– Voitte valita polun, joka johtaa edistykseen, mutta se vaatii tärkeiden valintojen tekemistä, presidentti Barack Obama sanoi.

Obama kehotti kenialaisia myös asettumaan terrorismin uhkaa vastaan, puuttumaan heimojen välisiin konflikteihin, parantamaan koulutusta ja terveydenhoitoa ja kohtelemaan naisia paremmin.

– Uskon, että Kenian ihmisten, etenkin nuorten, saavutuksille ei ole rajoja. Kenian kehityksen ja mahdollisuuksienne avulla rakentaa tulevaisuutenne tässä ja nyt.

Hänen puheessaan oli myös henkilökohtaista sävyä. Obaman isä oli kotoisin Kogelon kylästä Keniasta, ja hän on ensimmäinen Yhdysvaltain istuva presidentti, joka on vieraillut maassa.

– Olen täällä sellaisen maan presidenttinä, joka näkee Kenian tärkeänä kumppanina. Olen täällä ystävänä, joka haluaa Kenian menestyvän.

Hän puhui Kenian-vierailunsa päätteeksi yleisölle urheiluhallissa Nairobissa. Tupaten täyteen ahtautuneessa hallissa oli tuhansia kuuntelijoita. Eilen lauantaina Obama tapasi presidentti Uhuru Kenyattan ja maan johtavia liikemiehiä.

Lähteet: AP, Reuters