1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sanna Ukkola

Sanna Ukkola: Leimaamisen sietämätön keveys

Olli Immoselle tiedoksi: tunnen useita muslimeita ihan henkilökohtaisesti, mutta kukaan heistä ei hirttele homoja iltapuhteikseen, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Kansanedustaja Olli Immonen tulee Oulusta kuten minäkin. Siellä ei ollut nuoruudessani maahanmuuttajia kuin ehkä kourallinen. Muistan vieläkin ihmetykseni, kun näin mustan miehen ensimmäistä kertaa kadulla noin kymmenvuotiaana.

Monikulttuuriin ja muslimeihin Olli-poikakaan ei tutustunut Oulussa eikä edes ulkomaanmatkoilla vaan internetissä, josta hän lueskeli “monikultturismin rumasta kuplasta” useilta muslimivastaisilta sivustoilta. Internetistä Olli oppi, että muslimit "hirttävät homoja, alistavat, raiskaavat ja joukkoraiskaavat naisia, vainoavat juutalaisia ja rakastavat Adolf Hitlerin Taisteluni-teosta”. Näin Immonen luonnehti muslimeja Nyt-liitteen haastattelussa 2011.

Ollille tiedoksi: tunnen useita muslimeita ihan henkilökohtaisesti, mutta kukaan heistä ei hirttele homoja iltapuhteikseen, ei fanita Hitlerin teoksia – eikä edes joukkoraiskaa naisia.

Mutta Immonen käyttääkin retorista keinoa nimeltä hyperbola eli liioittelu. Hän myös leimaa.

Jäin pohtimaan, missä todellisuudessa herra Immonen mahtaa asua, kun hän kirjoitti perjantain ja lauantain välisenä yönä FB-sivuilleen tuoreimman tekstinsä. Todennäköisesti rinnakkaistodellisuudessa.

Näin nuori valtiomies kirjoitti: “Unelmoin vahvasta, rohkeasta kansakunnasta, joka voittaa tämän painajaisen nimeltään monikultturismi. Ruma kupla, jossa vihollisemme elävät tulee varsin pian halkeamaan miljoonaksi pieneksi palaksi.

Minulla on luja usko kanssataistelijoihini. Taistelemme loppuun saakka kotimaamme ja yhtenäisen aidon suomalaisen kansakunnan puolesta.”

Ja vielä: “Vihollinen kokee tuskallisen tappion ja vahvimmat meistä nousevat kaikessa kunniassaan.”

Tekstistä ei selvinnyt, keitä Immosen viholliset ovat ja millä tuskallisella tavalla hän aikoo heidät nujertaa, mutta Immosen retoriikka oli rajua ja tyhmempi voisi ajatella, että se yllyttää väkivaltaan.

Minä unelmoin vahvasta, rohkeasta kansakunnasta, jossa asioista puhuttaisiin suoraan leimaamatta vähemmistöjä tai poliittisia vastustajia.

Sanna Ukkola

Immonen saa toki vastustaa monikulttuuria ihan sydämensä kyllyydestä – siksi häneton eduskuntaan äänestetty. Mutta taistelu monikulttuurin kuviteltuja tai todellisia ongelmia vastaan väkivaltaretoriikalla on mielenkiintoinen valinta varsinkin hallituspuolueen jäseneltä.

Siinä Immonen paitsi nolaa täydellisesti oman puolueensa myös tekee mahdollisesti poliittisen itsemurhan tyyliin James Hirvisaari. Jussi Halla-aho pääsi eduskuntaan leimaamalla vähemmistöjä, mutta hallituspuolueen jäseneltä voisi odottaa toisenlaista retoriikkaa.

Immosen sotaisa kirjoitus herätti odotetusti valtavan myrskyn ympäri mediaa, mutta puhtain paperein eivät selvinneet myöskään ne, jotka nousivat vastustamaan Immosen puheenpartta.

Hullunkurista on, että ne jotka vaativat Immoselta pistettä leimaavalle puheelle, sortuivat itse lähes samanlaiseen leimakirveen viskelyyn.

Näin esimerkiksi SMP:n entinen puheenjohtaja Pekka Vennamo kirjoitti FB:ssä: “Immosen teksti on kuin lyhennelmä Breivikin manifestin aatesisällöstä ja vastaus Breivikin haasteeseen käydä taisteluun monikulttuurisuutta vastaan.”

Vennamo oli myös hoksannut, että Olli Immonen näyttää silmiinpistävästi massamurhaajalta ja hänellä on jopa samanlainen leukaparta kuin Breivikillä.

Samanlaisia rinnastuksia oli FB viikonloppuna pullollaan – myös korkeilta politiikan toimijoilta. Yhtäläisyyksiä etsittiin paitsi tekstistä ja parrasta myös hiuksista ja habituksesta yleensä. Vaikka Immosen perjantaiyön julistus oli julkaistu lähellä Breivikin terrori-iskun nelivuotismuistopäivää, on aika paksua rinnastaa hänet massamurhaajaan, joka tappoi kylmäverisesti 77 ihmistä.

Minä unelmoin vahvasta, rohkeasta kansakunnasta, jossa asioista puhuttaisiin suoraan leimaamatta vähemmistöjä tai poliittisia vastustajia. Mutta se taitaa olla liikaa pyydetty.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontaja