Hori Smoku Summer Boogaloo ja garagepunkin taikaa

Rujon ja energisen garagepunkin katu-uskottavuus vetoaa suomalaisiinkin, ja parhaimmillaan tyylilajin yhtyeet ovatkin lavalla.

musiikki
Hori Smoku -festivaali kuva 2
Acid Baby JesusJussi Mankkinen / Yle

Helsingin Vallilan ankealla teollisuusalueella sijaitseva Ääniwalli-ravintola natisee liitoksistaan. Hori Smoku Summer Boogaloo -tapahtuma on houkutellut paikan päälle tuhatkunta innokasta fanittajaa kuuntelemaan sellaisia yhtyeitä kuten Dead Moon, Buck Biloxi and the Fucks ja Black Time.

Viime vuonna HSSB järjestettiin yksipäiväisenä, mutta suuren suosion takia sille pistettiin yksi lisäpäivä.

– Tällaiselle musalle on Suomessa ollut perinteisesti hyvä fanipohja, punkkareita ja rokkareitahan meiltä löytyy mukavia määriä, promoottori Artemi Remes toteaa.

Hori Smoku -festivaali kuva 5
Artemi RemesJussi Mankkinen / Yle

– Olen aiemmin tuonut tällaisia bändejä yksittäiskeikoille Suomeen ja tämän tapahtuman kautta näitä on nyt haluttu pistää saman katon alle yhden viikonlopun ajaksi.

60-luvulta vaikutteita ottava autotallipunk onkin parhaimmillaan livenä koettuna, jolloin musiikin mutkattomuus pääsee oikeuksiinsa.

– Tykkään kuunnella tätä musiikkia paljon levyltä, mutta kyllä livetilanne on ehdottomasti se tärkein asia näiden yhtyeiden kohdalla.

Hori Smoku -festivaali kuva 7
FestivaaliyleisöäJussi Mankkinen / Yle

Remes on halunnut saada Suomeen jo usean vuoden ajan amerikkalaista Thee Oh Seesia, mutta vielä ei ole tärpännyt. Alan uudempia suomalaisia nimiä taas ovat muun muassa Acid Runs, Lähtevät Kaukojunat ja Achtungs.

– Osa kotimaisista bändeistä pääsee ulos kulttisuosiosta, osa taas pysyttelee ihan mielellään siellä kulttipuolella. Tämän tyylistä musiikkia tekemällä on mahdollista breikata myös kaupallisesti, ainakin jollakin tavalla.

Mustia, muttei kovinkaan synkkiä aikoja

Lontoosta tuleva Black Time kuuluu genren tuoreempiin, kansainvälisesti arvostettuihin artisteihin. Yhtye pitää esikuvanaan muun muassa Andy Warholin ideoimaa taiderockyhtye Velvet Undergroundia sekä tyttöpopyhtye Shangri-Lasia, ja sen nimikin viittaa musiikkihistorian hämäriin, nimittäin The Monks -yhtyeeseen.

– 1960-luvulla The Beatles oli todella suosittu yhtye, ja The Monks oli silloinen anti-Beatles. Kun Beatles teki sävelmiä kuten She Loves You ja All You Need Is Love, The Monksin vastaus oli I Hate You _-laulu. Yhtye levytti yhden ainokaisen levyn, jonka nimi on _Black (Monk) Time. Eli siitä me sitten otimme nimemme, yhtyeen laulaja-kitaristi Lemmy Caution kertoo.

– Jokaikinen yhtye on tulos jäsentensä kiinnostuksen kohteista, niin mekin.

Hori Smoku -festivaali kuva 6
Black Time lavallaJussi Mankkinen / Yle

Black Timen livekeikat ovat energistä koettavaa, eikä yhtyeen autotallipunkin kohdalla kyse ole varsinaisesta musiikillisesta hifistelystä.

– Emme ole maailman parhaita muusikoita emmekä soita niitä kaikkein monimutkaisimpia lauluja. Kyse on enemmänkin asenteesta ja siitä, että on innostunut musiikin tekemisestä.

– Emme ole myöskään kovinkaan turhantarkkoja vaikkapa soundcheckin tai sen suhteen, millaisia instrumenttejä käytämme. Joillakin on huippuhienoja soittimia, minulla on sama basso, jota soitin jo aikoja sitten ensimäisessä bändissäni, Janie Too Bad sanoo.

Hori Smoku -festivaali kuva 1
Janie Too Bad ja Lemmy CautionJussi Mankkinen / Yle

Mutta mistä ihmeestä sitten kertoo lievästi sanottuna oudosti nimetty kappaleFast Motorbike in the Kitchen?

– Laulu kertoo isästäni, joka harrasti aikoinaan moottoripyöräilyä ja kierteli ja hurvitteli ympäri Eurooppaa. Kun hän sitten sai lapsia, kaikki tällainen piti lopettaa, ja hänen piti ryhtyä vastuuntuntoiseksi perheenisäksi. Joten ihan vakava laulu tässä on kyseessä, Lemmy kertoo pieni hymynkare huulillaan.

Kreikkalaista autotallipsykedeliaa

Kreikkalainen Acid Baby Jesus taas tunnetaan etenkin psykedeelisistä ja enemmän tai vähemmän sekavista videoistaan. Psykedeelinen rock kuuluu myös yhtyeen musiikissa.

Vegetable-kappaleemme kertoo siitä, että teimme keikkoja vähän liikaa ja mielemme muuttuivat vihanneksiksi. Jouduimme pitämään tauon ja nyt olemme tulleet takaisin, Tili yhtyeestä kertoo.

Myös Kreikasta löytyy useita garagepunk-bändejä (joko ilman psykedeliaa tai sen kanssa), joita ei suuressa maailmassa tunneta.

– Näiden bändien on hankalaa lähteä kiertueelle. Se vaatii kovaa yritystä ja rahaakin palaa paljon, joten tällaiset yhtyeet ovat yleensä jääneet pimentoon. Kreikka on maantieteellisesti vähän kaukana kaikesta, Marko Acid Baby Jesusista pahoittelee.

Hori Smoku -festivaali kuva 3
FestivaaliyleisöäJussi Mankkinen / Yle

– Kreikassa on kylläkin skene tämäntyyliselle musiikille. Ja 60-luvun lopulla meillä oli Aphrodite's Child -yhtye, josta pidämme paljon, Tili toteaa ja viittaa kreikkalaiseen progeyhtyeeseen, joka operoi varsin estottomasti sekä psykedelian ja avantgarden puolella.

Viime aikoina Acid Baby Jesus on laajentanut musiikillista ilmaisuaan ja saattaa esittää keikalla jopa free jazzia.

– Ainakin olemme yrittäneet, Dox hekottelee.

Kuu on pyöreä kehä

USA:n länsirannikolla vaikuttava Moon Duo on hyvä ja tyylikäs esimerkki siitä, mihin suuntaan garagepunkia voidaan viedä. Yhtye sekoittaa musiikkiinsa krautrockmaisia, hypnoottisia toiston elementtejä, avaruudellista äänimaisemointia ja tietynlaista henkistyneisyyttäkin.

– Filosofisessa mielessä olemme kiinnostuneita syklisistä asioista, joita on sekä elämässä että ihmismielessä, laulaja-kitaristi Ripley Johnson kertoo.

– Mitä vanhemmaksi elää, sitä enemmän huomaa kuinka kehämäistä kaikki on. Et ehkä koskaan palaa takaisin ihan samaan paikkaan, jossa olet ollut, mutta voit kylläkin ohittaa sen, Sanae Yamada jatkaa.

Hori Smoku -festivaali kuva 4
Moon DuoJussi Mankkinen / Yle

Ei siis ihme, että luontokin näyttelee varsin suurta roolia Moon Duon musiikissa.

– Teimme yhden albumimme,_Circlesin, _Coloradon Kalliovuorilla, ympärillä oli vain uskomatonta jylhyyttä. Kyllä tällaisella on ollut meihin valtava vaikutus, Yamada sanoo.

– Kun kirjoitamme laulun, prosessi vaatii yleensäkin eristäytymistä, yksin olemista ja tietenkin inspiraation odottelua. Sitä että antaa inspiraatiolle aikaa tulla, Ripley Johnson summaa.