Obama osallistuu Etelä-Sudanin rauhanneuvotteluihin Etiopiassa

Barack Obama on saapunut ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä Etiopiaan.

Ulkomaat
Tanssijat esittivät perinteisiä kenialaisia tansseja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman saapuessa Etiopian lentokentälle 26. heinäkuuta.
Tanssijat esittivät perinteisiä kenialaisia tansseja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman saapuessa Etiopian lentokentälle 26. heinäkuuta.Daniel Irungu / EPA

Yhdysvaltain Barack Obama presidentti tapaa Etiopiassa afrikkalaisia johtajia keskustellakseen Etelä-Sudanin sisällissodasta.

Obama saapui sunnuntaina Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan. Maanantaina hän tapaa Etiopian, Kenian ja Ugandan johtajat sekä Sudanin ulkoministerin ja Afrikan unionin puheenjohtajan keskustellakseen Etelä-Sudanin konfliktista. Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn on toiminut välittäjänä Etelä-Sudanin konfliktissa.

Etelä-Sudanista ei ole kutsuttu edustajia neuvotteluihin. Osapuolten on hyväksyttävä rauhansopimus viimeistään elokuun 17. päivä.

Obaman odotetaan ehdottavan pakotteita ja aseiden tuontikieltoa Etelä-Sudaniin. Obaman hallinnosta on ilmoitettu, että neuvotteluiden tavoitteena on näyttää, että Yhdysvallat ja sen afrikkalaiset liittolaiset ovat valmiita lisäämään painostusta sisällissodan molempia osapuolia kohtaan, ellei kriisille löydy sovintoa. Yhdysvallat oli tärkeä vaikuttaja Etelä-Sudanin itsenäistyessä Sudanista neljä vuotta sitten.

Maan sisällissota alkoi joulukuussa 2013, kun presidentti Salva Kiir syytti erottamaansa varapresidenttiä Riek Macharia vallankaappauksen yrityksestä.

Sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ja arviolta kaksi miljoonaa ihmistä on paennut. Heistä reilut puoli miljoonaa on hakenut turvaa Etelä-Sudanin naapurivaltioista Etiopiasta, Sudanista, Keniasta ja Ugandasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters