1. yle.fi
  2. Uutiset

Politiikan tutkija: "Vaikuttaa siltä, että Olli Immonen suorastaan provosoi näitä ongelmia"

Politiikan erikoistutkijan Erkka Railon mukaan hallituskumppaneiden keskittyminen monikulttuurisuuden puolustamiseen ohittaa isomman kansanedustaja Olli Immosen julkaisemaan tekstiin liittyvän ongelman. Soinin vaikenemista Railo pitää erityisen ongelmallisena.

politiikka
Politiikan tutkija Erkka Railo, Turun yliopisto
Politiikan tutkija Erkka Railo, Turun yliopistoYle

Politiikan erikoistutkijan Erkka Railon mukaan kansanedustaja Olli Immosen (ps.) lausunnot ovat olleet perussuomalaisille toistuva ongelma. Hän uskoo, että ongelma tulee toistumaan, vaikka asia saataisiinkin tällä kertaa lakaistua maton alle.

– Immosen kannat ovat olleet hyvin tiedossa, ja ovat olleet ikään kuin toistuva ongelma puolueelle. Totta kai nyt kun puolue on hallituksessa, on ollut odotettavissa, että ne [ongelmat] kärjistyvät. Tekisi mieli sanoa, että vaikuttaa siltä, että Olli Immonen suorastaan provosoi näitä ongelmia, Railo sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Ongelman ydin ei ole monikulttuurisuuden puolustamisessa tai vastustamisessa sinänsä, vaan että tällainen sotaisan kuuloinen teksti julkaistaan neljä vuotta Utøyan terroriteon jälkeen.

Erkka Railo

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ei toistaiseksi ole ottanut julkisuudessa kantaa Immosen lausuntoon. Railon mukaan Soinin vaikenemisen syynä on se, että Immosen lausuntoihin reagoiminen pakottaa valitsemaan tavoitteen väliltä.

– Timo Soinin äänettömyys on tosiaan korvia huumaavaa. Timo Soini on yrittänyt tavoittaa kahta vaikeasti yhdistettävää asiaa yhtä aikaa – yhtäältä yrittänyt luoda puolueestaan hallituskelpoisen, salonkikelpoisen puolueen ja toisaalta pitää mukanaan oman puolueensa maahanmuuttovastaisen siiven. Nämä kaksi tavoitetta ovat hiukan ristiriidassa keskenään, ja tällaiset Olli Immosen purkaukset pakottavat Timo Soinin valitsemaan kahden tavoitteen välillä, Railo analysoi.

Immosen kannanotot ovatkin jakaneet perussuomalaisten rivejä. Esimerkiksi Tom Packalén julkaisi avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa kritisoi Olli Immosta tämän kommenteista. Railon mukaan asia vaatisikin ehdottomasti puolueen puheenjohtajan kommentin.

Hallituskumppanit puolestaan ovat Railon mukaan ohittaneet lausunnoissaan isomman Immosen kommentteihin liittyvän ongelman.

– On hyvä asia, että on puolustettu monikulttuurisuutta, kuten pitääkin, mutta ongelman ydin ei oikeastaan ole monikulttuurisuuden puolustamisessa tai vastustamisessa sinänsä, vaan – kuten Packalénkin tuo julki – että tällainen sotaisan kuuloinen teksti julkaistaan neljä vuotta Utøyan terroriteon jälkeen. Se on mielestäni asian keskeinen ydin, ja toivoisin että hallituskumppanit voisivat vielä voimakkaamminkin ottaa kantaa tällaiseen sotaisaan retoriikkaan ja sen käyttämiseen tässä yhteydessä, Railo huomauttaa.

Lue seuraavaksi