EU:n elintarvikeavun jakaminen käynnistyy lokakuussa – kallista maitojauhetta odotetaan jo

Työttömyyden lisääntyminen lisää ruoka-avun tarvitsijoiden määrää, mutta viipeellä. Apuun turvaudutaan yleensä siinä vaiheessa, kun pudotaan ansiosidoinnaiselta peruspäivärahalle.

Kotimaa
Kuvassa mies purkaa EU-ruoka-apupussia, jossa on jauhoja ja näkkileipää
Yle / Kia-Frega Prepula

EU:n elintarvikeapu käynnistyy uudelleen lokakuussa, pitkäksi venyneen tauon jälkeen.

Elintarvikeavun jakajiksi on ilmoittautunut 34 yhdistystä, kirkollista toimijaa tai järjestöä. Määrä on aiempaa suurempi ja mukana on myös uusia toimijoita.

EU-ruoka-apua koordinoi Suomessa Maaseutuvirasto Mavi. Katkos avun jakelussa venyi arvioitua pidemmäksi ja monet toimijat ovat jo ehtineet kysellä sen perään.

– Tieto siitä, että ruoka-apua on toivottu aiemmin on tullut myös Maviin asti. Olemme tehneet kaiken voitavamme, että elintarvikkeet saadaan jakoon mahdollisimman pian, Tuomas Viitasaari Mavista sanoo.

Virasto kilpailuttaa parhaillaan elintarvikkeiden toimittajia. Sopimukset vahvistuvat elokuussa, jonka jälkeen tiedetään kuinka paljon apua pystytään jakamaan.

Ruokatoimitukset avun jakajille pyritään aloittamaan lokakuussa.

– Kuljetukset aloitetaan Pohjois-Suomen toimitusosositteista, eli ensimmäisenä apukuljetus lähtee todennäköisesti lokakuun alkupuolella, Tuomas Viitasaari sanoo.

Irtisanomiset näkyvät ruoka-avun tarpeessa

Tampereen seurakuntien ruoka-apua koordinoiva Salme Asunen odottaa syksystä rankkaa. Seurakunnat jakavat vuosittain noin 20 000 apupakettia ja määrä lisääntyy 1 000-2 000:lla vuodessa.

Asusen mukaan työttömyyden lisääntyminen lisää ruoka-avun tarvitsijoiden määrää, mutta viipeellä.

– Niin kauan, kuin ihmiset saavat ansiosidonnaista, ei yleensä tarvitse turvautua ruoka-apuun. Mutta sitten, kun tulee 300 tai 500 päivää täyteen, pudotaan tyhjän päälle.

Kallista maitojauhetta odotetaan kiihkeimmin

Tänä syksynä EU-apuna jaettavien tuotteiden lista on entuudestaan tuttu: vehnäjauho, sämpyläjauho, puurohiutale, pastatuote, lihasäilyke, hapankorppu, mysli, valmisateria-ainespussi, hernekeitto ja maitojauhe.

–Tuotteet ovat valikoituneet aikaisemman ruoka-apu ohjelman elintarvikkeita jakavien järjestöjen toivomukset huomioiden, pitkän säilytysajan, varastoitavuuden sekä monipuolista ruokavaliota tukevien tuotteiden perusteella. Elintarvikkeet tulevat olemaan samat, kuin aikaisemminkin, Tuomas Viitasaari sanoo.

Tällä hetkellä ruoka jakavat järjestöt ja yhteisöt jakavat lähinnä kaupoilta ja suoraan tuottajilta saatua ruokaa. Esimerkiksi Tampereen seurakunnat ostavat lisäksi perustarvikkeita kuten margariinia, kauraryynejä ja kananmunia.

– Esimerkiksi maitojauhe on hyvin suosittu. Se on kallis ostaa ja ihmiset käyttävät sitä hyvin paljon, sanoo Salme Asunen.