Immosen lausunto jakaa perussuomalaisia – "Kammottava lopputulos" vai "lyyrinen ulostulo"?

Perussuomalaisten riveistä on noussut niin kansanedustaja Olli Immosta (ps.) puolustavia kuin kritisoiviakin ääniä. Immonen julkaisi lauantaina Facebook-päivityksen, jossa hän muun muassa kutsui monikulttuurisuutta painajaiseksi ja puhuu taistelusta "yhden oikean Suomen kansan" loppuun asti.

politiikka
Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen Facebook-sivu 25. heinäkuuta.
Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen Facebook-sivu 25. heinäkuuta.Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen lauantainen kirjoitus monikulttuurisuutta vastaan taistelemisesta jakaa puolueen rivejä. Sillä välin, kun puolueen puheenjohtaja Timo Soini jatkaa radiohiljaisuuttaan, ovat monet perussuomalaisten riveissä vaikuttavat poliitikot ja toimijat ottaneet kantaa Immosen kirjoitukseen. Toisaalta osa näkyvistä poliitikoista kieltäytyy kommentoimasta asiaa.

Useimmat asiaa kommentoineet pitävät Immosen retoriikkaa ja ilmaisua ylilyöntinä. Myös sekä selvää tukea ja vastustusta ulostulolle on tullut.

Vastaan

Kansanedustaja Tom Packalén julkaisi avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kutsuu Immosen kirjoitusta kammottavaksi ja sotaisaksi:

"En tiedä, mitä olet ajatellut, kun viestisi kirjoitit, mutta lopputulos on kammottava. - - Meille viestisi aukeaa ääriajatteluna, eikä tarvitse olla vainoharhainen, jos mielessä käyvät neljän vuoden takaiset tapahtumat Norjassa. Kirjoittamasi manifesti kuulostaa korvaani aika sotaisalta ja paatoksessaan erään nimeltä mainitsemattoman norjalaisen terroristin retoriikalta."

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja *Sampo Terho *puolestaan kuittasi ensin Immosen kirjoitukset yksityisajatteluna, joka ei edusta puolueen linjaa, mutta totesi sittemmin, että kirjoitus oli ylilyönti (siirryt toiseen palveluun), johon tullaan palaamaan, ja Immosen toiminta puolueen kannalta haitallista (siirryt toiseen palveluun).

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala puolestaan kutsui Immosen kirjoittelua "selväksi poliittiseksi virheeksi" Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun):

"Immonen on äärimmäisen turhautunut, mikä on sääli, koska hänen tempauksensa teki hallaa tärkeälle asialle eli monikulttuurisuus- ja maahanmuuttokritiikille. Hänen kannattaa ottaa tästä opiksi, sillä tuo tyyli on mielestäni tuhoon tuomittu." (Vesa-Matti Saarakkala Iltalehden haastattelussa 26.7.)

Myös vaasalainen kansanedustaja Maria Tolppanen päivitteli Immosen lausuntoa sunnuntaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

"Nyt on pakko sanoa, että huh, huh. Ei Olli, EI!" (Maria Tolppanen Twitter-tilillään)

Pirkanmaalainen kansanedustaja Martti Mölsä puolestaan sanoo, ettei kirjoitus ole puolueen linjan mukainen, minkä vuoksi se pitää käsitellä puolueen ryhmäkokouksessa, vaikka Mölsä sanookin ymmärtävänsä, mitä Immonen ajattelee.

Erityisesti Immosen kirjoitustyyliä on kritisoitu monelta suunnalta, vaikka olisi sisällöstä pääasiassa samaa mieltä.

Esimerkiksi enemmistö perussuomalaisten piirijohtajista tyrmäsi Immosen kirjoituksen Aamulehden kyselyssä (siirryt toiseen palveluun). Tavoitetuista viidestätoista piirijohtajasta yhdeksän piti kirjoitusta ylilyöntinä. Kolmen mielestä kyse ei ollut ylilyönnistä ja kolme ei halunnut ottaa asiaan kantaa.

Myös puolueen kolmas varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerolakommentoi Ylelle pitävänsä Immosen sanavalintoja tyylittöminä. Immosen viestin sisältö ei hänen mukaansa ole kuitenkaan puolueen aatteen vastainen.

Puolesta

Sen sijaan Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen lähti lähtökohtaisesti tukemaan Immosen linjaa kirjoituksessaan "Miten kenellekään voi tulla yllätyksenä, että vastustamme monikulturismia?" (siirryt toiseen palveluun) vedoten muun muassa puolueohjelmaan:

"Minä en halua Ruotsin kaltaista painajaismaista yhteiskuntaa, jossa ihmiset eivät pysty elämään toistensa kanssa eri alueilla, koska heidän edustamansa hyvin erilaiset kulttuurit sotivat toisiaan vastaan. Tätä ei halua myöskään puolueeni. Haluan tukea turvallista yhteiskuntakehitystä, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä liikkuessaan kaduilla, eikä virkavaltaa kivitetä heidän suorittaessaan tehtäviä." (Sebastian Tynkkynen Uuden Suomen blogissaan)

Tynkkysen mukaan Immosta ei tulisi tulkita kirjaimellisesti:

"Immosen päivityksen kielikuvallisuus avaa portit tulkitsemiselle ja siinä on varmasti pohdittavaa jokaisella vaikuttajalla, kuinka lyyrisiä ilmaisuja poliitikon kannattaa käyttää linjatessaan. Lyyrisetkin ulostulot otetaan kanna[n]ottoina, ja jos ilmaisut eivät ole poliittiselle vastustajalle eksakteja, hän pyrkii vetämään ne omaan suuntaansa ja hyökkäämään päälle. Tämä on jokaisen politiikon oma valinta jaksaako käydä läpi mediamyllyä ja kertoa itse, mitä kielikuvien taakse kätkeytyy."

Myös sekä europarlamentaarikko (siirryt toiseen palveluun)Jussi Halla-aho että joutsenolainen kansanedustaja Jani Mäkelä asettuivat tukemaan Olli Immosta.

"Varmuuden vuoksi kerron toimittajille ja muillekin, että myös minä vastustan monikulttuurisuutta. Minäkin pidän monikultturismia rumana kuplana. En välttämättä jaa Immosen optimismia sen suhteen, poksahtaako tämä ruma kupla ennen kuin se on tehnyt eurooppalaisista yhteiskunnista selvää, mutta aion yhtä kaikki toimia asian hyväksi." (Jussi Halla-aho Facebook-profiilissaan)

Mäkelä puolestaan piti Etelä-Saimaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Immosen päivityksestä noussutta kohua liioiteltuna. Hän kuitenkin kiistää Yle Uutisille olleensa sitä mieltä, että päivitys olisi puolueen linjan mukainen, kuten lehdessä kirjoitettiin.

Myös aikoinaan ensin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja sittemmin myös koko puolueesta natsitervehdyksen kuvaamiseen liittyvän kohun vuoksi erotettu James Hirvisaari puolusti Immosta voimakkaasti Facebook-profiilissaan (siirryt toiseen palveluun). Hirvisaari muun muassa jakoi Facebookissa kuvan, jossa on ranskankielinen teksti "Je suis Olli" (Minä olen Olli). Teksti viittaa Charlie Hebdo -satiirilehteä vastaan tehdyn terrori-iskun jälkeiseen kampanjaan, jossa ihmiset ilmaisivat tukensa sananvapaudelle jakamalla sosiaalisessa mediassa "Je suis Charlie" -kuvia.

Moni ei halua kommentoida

Ylen tavoittama puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, puolustusministeri Jussi Niinistö kieltäytyi ottamasta kantaa asiaan vedoten siihen, että kommentointi on eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon harteilla. Myöskään puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei ota kantaa Immosen kirjoitukseen. Hän myöntää, että jupakasta on voinut aiheutua vahinkoa puolueelle.

Muun muassa työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, puolueen toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä ja eduskunnan puhemies Maria Lohela eivät vielä ole kommentoineet asiaa.

Päivitetty 27.7. klo 14: Täsmennetty Jani Mäkelän näkemystä Immosen kirjoituksesta. Klo 15.40 täydennetty Slunga-Poutsalon lausuntoa.