Turvesoita halutaan valjastaa tulvasuojeluun – helppoa se ei ole

Turvesoiden valjastaminen suurtulvien torjuntaan ei tuo merkittävää lisää tulvasuojeluun. Vapon mukaan turvetuotannon jälkeen suopohjat pääosin myydään pelloiksi tai metsitetään. Ely-keskus etsii turvesoilta uusia mahdollisuuksia kerran 20 vuodessa sattuvan suurtulvan torjuntaan.

luonto
Teuvan Lammasneva on turpeentuotannossa vielä 20 vuotta.
Jarkko Heikkinen / Yle

Ely-keskus aloitti viime vuonna turvesoiden kartoitukset tulvavesien varastoiksi. Selvityksessä oli mukana 40 aluetta, tänä kesänä lähempään tarkasteluun jäi Kyrönjoen alueella kolme suota ja Lapuanjoella kolmesta viiteen lupaavinta kohdetta.

Teuvan Lammasneva on yksi turvetuotantoalueista, joka sijaintinsa puolesta sopisi hyvin tulvavesien pidätysaltaan paikaksi. Ihan helppoa turvesuon muuttaminen tulva-altaaksi ei ole.

– Täällä Lammasnevallakin pitää rakentaa mm. pengerryksiä ja kaivaa parisataa metriä uutta ojaa, jotta vedet saataisiin suolle, sanoo kartoitusta tekevä Ely-keskuksen harjoittelija Hanne Mäenpää.

Turpeennosto jatkuu Lammasnevalla vielä parikymmentä vuotta. Sitä ennen suolle ei vettä päästetä. Suo on pääosin Vapon omistuksessa. Tuotannon päätyttyä tulvavesien varastoiminen suolla ei ole Vapon ensisijainen tavoite.

– Ei ole. Me metsitämme suon tai teemme sen viljeltäväksi pelloksi tai myymme suopohjan sellaisenaan uuteen käyttöön, sanoo Vapon resurssijohtaja Päivi Peronius.

Soista ei suurta apua

Vapo haluaa siis myydä omistuksensa yksityisille uuteen käyttöön, ja sekin mutkistaa tulvasuojelua. Kosteikon perustaminen yksityisen maille voi olla hankalaa. Näillä näkymin turvesoista ei saada suurta apua suurtulvan hillintää.

– Jos näitä sopivia alueita löytyisi paljon enemmän, niin niillä olisi jonkin verran vaikutusta tulvahuipun leikkaamiseen. Mutta näiden lisäksi tarvitaan selvästi suurempia pidätysaltaita, tuumii Maiju Nylund, joka on toinen tulva-altaiden mahdollisuutta selvitellyt Elyn harjoittelija.

Suurtulvan pidättelemiseen tarvittaisiin Kyrönjoella vähintään 800 hehtaaria ja Lapuanjoella 400 hehtaaria uusia vesien pidätysalueita. Turvetuotantoalueiden lisäksi Ely-keskus haluaisi pidätysaltaita jokivarsien metsiin ja pelloille.