1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen ensimmäisistä kattohaikarasisaruksista tuli Kinttu ja Kontti

Yle Turku ja Birdlife Suomi järjestivät yhdessä nimikilpailun Suomen ensimmäisille kattohaikaran poikasille. Linnut saivat nimensä rengastuksen yhteydessä.

Toinen poikasista koettelee siipiään. Kuva: Lauri Laukkanen

Koko Suomen lemmikeistä, Kosken kattohaikaranpoikasista tuli Kinttu ja Kontti tiistaina aamupäivällä. Tiettävästi ensimmäisen Suomessa kuoriutuneen poikueen kunniaksi järjestettiin nimikilpailu. Ehdotuksia tuli yli 1 100.

Kinttu oli ehdottajien keskuudessa suosittu nimi, mutta nimiparia Kinttu ja Kontti ehdotti vain yksi koskelainen henkilö. Lopullisen nimivalinnan teki tuomaristo, johon kuului sanoittaja ja runoilija Sinikka Svärd, toimittaja Aleksi Hakala, näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius sekä koskelaiset haikaranpesän rakentajat Jaakko Laakkio ja Lauri Laukkanen.

Koski TL:n kunnassa pesivä kattohaikarapari. Kuva: Mikko Tamminen

Tuomaristo perusteli valintaansa sillä, että nimi kuvastaa hyvin haikaran pitkäsääristä olemusta, sanapari muistuttaa haikaroiden varsinaissuomalaisista juurista ja nimet voi antaa sekä koiraille että naaraille. Lintujen sukupuolet eivät nimittäin ole selvillä.

Suurin osa tunnistaa kintun tarkoittavan jalkaa, mutta paikallisessa murteessa kontti viittaa niihin myös. Tuomariston mielestä kontti viittaa myös haikaralle tarinoissa varattuun vauvankuljetustehtävään. Tuomaristo arvosti myös nimiparin vitsikkyyttä.

– Nyt ei puhuta enää katinkonteista vaan haikarankonteista, toteaa tuomaristoon kuuluva Lauri Laukkanen.

Nimenantotilaisuuden yhteydessä haikaranpoikaset myös rengastettiin. Rengastaja Jouni Tittosen mukaan haikaran rengastaminen on haastavaa ja vaatii tiukkaa keskittymistä.

–  Tietysti pitkää nokkaa pitää varoa. Lintu painaa myös suhteellisen paljon ja poikasia pitää käsitellä varovasti. Kyllä ne poikaset huomaavat siinä käsittelyssä, ettei niille tehdä pahaa ja ne tottuvat tilanteeseen, kuvailee Tittonen rengastusta.

Yle on seurannut haikaranpoikasten taivalta siitä asti, kun emolinnut tulivat pesälle. Alla olevista linkeistä voit tutustua haikaroiden koko tarinaan.