Maailmalla imetys on duunariäidille harvinaista herkkua – ja monessa maassa yksityinen juttu

Ranskassa rinnat kuuluvat naiselle, Turkissa myydään imetysviittoja. Yle Uutiset kokosi neljä tarinaa imettämisestä maailmalta.

Ulkomaat

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vain reilu kolmannes maailman äideistä ruokkii lapsiaan pelkällä rintamaidolla puoli vuotta, kuten ohjeistetaan.

Monessa maassa on lyhyet äitiyslomat, minkä vuoksi imettämisen jatkaminen hankaloituu. Toisaalla imettäminen julkisesti ei ole hyväksyttyä, mikä tekee imettämisestä vaikeaa muualla kuin kotona.

Joissain maissa äidinmaidonkorvike on edelleen suosittua. WHO on kampanjoinut vuosikymmeniä sen mainostamista vastaan. Kehittyvissä maissa korvikkeen käyttö voi olla vauvalle vaarallista, jos siihen käytettävä vesi tai pullot eivät ole puhtaita.

Yle Uutiset kokosi neljä tarinaa imettämisestä maailmalta. Klikkaa linkkejä niin pääset juttuihin.

Ranska

Ranskassa ajatellaan, että imettäminen on naisen oma valinta. Ranskalaisfeministit ovat verranneet imettämistä jopa orjuuteen. Ranskassa imetetään huomattavasti vähemmän kuin Pohjoismaissa.

Yle Uutisten Pariisissa asuva toimittaja Annastiina Heikkilä kirjoittaa näkökulmassaan, että ranskalaisnainen saa olla äitinä keskinkertainen, eikä imettämisestä siksi oteta paineita.

Lue juttu täältä.

Britannia

Britanniassa, kuten monessa muussakin länsimaassa, on käyty keskustelua julkisesta imettämistä. Lontoossa luksushotelli kielsi asiakastaan imettämästä hotellin ravintolassa ja sai vihat niskoilleen.

Emily Slough perusti Free to Feed -järjestön sen jälkeen, kun häntä parjattiin sosiaalisessa mediassa julkisesta imettämisestä.

Lue juttu täältä.

Yhdysvallat

Imettäminen on lisääntynyt, mutta luvut ovat edelleen alhaisia. Moni yhdysvaltalaisäiti joutuu töihin viimeistään silloin, kun vauva on kolmikuinen, mikä vaikeuttaa imettämisen jatkamista.

Newyorkilaisnaiset viettävät lounastunnit vessassa pumpaten maitoa ja syöden samalla lounasta.

Lue juttu täältä.

Turkki

Turkissa imettämiseen kannustetaan kovasti, mutta sitä ei tule tehdä julkisesti. Myynnissä onkin imetysviittoja, joiden alla äiti voi imettää lastaan julkisella paikalla aiheuttamatta pahennusta.

Turkissa elää myös ”maitoäitiyden” perinne: toinen nainen voi imettää lasta, ja lapselle muodostaa ”maitosukulaisuus” imettäjään ja tämän muihin lapsiin – ”maitosisarukset” eivät saa mennä naimisiin keskenään.

Lue juttu täältä.