1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kesä koetellut puutarhakauppoja eri tavoin – pahimmillaan moni kesäkukka päätyy kompostiin

Sateinen ja kolea kesä on ollut toiselle puutarhayrittäjälle etu ja toiselle kato. Osalla myymättä jääneet kesäkukat päätynevät kompostiin, kun taas jotkut puutarhat ovat tahkonneet hyviä myyntilukuja. Kauppapuutarhaliiton mukaan erityisesti pohjoisen lyhyempi myyntiaika voi huonona kesänä tuottaa kehnon tuloksen.

ilmiöt
Kuvassa näkyy kaksi roikkuvaa amppelia, joissa toisessa on liiloja lumihiutele-kukkia ja toisessa valkoisia.
Petra Haavisto / Yle

Viileät säät eivät ole pilanneetkaan kaikkien puutarhojen kesää. Osalle märkyys on ollut jopa hyödyksi.

Esimerkiksi Pietarsaaressa ja Kokkolassa koputellaan jopa edelliskesän myyntilukuja. Sundin puutarhan puutarhurin Isabella Sundin mukaan sateet ovat vaikuttaneet heillä jopa positiivisesti.

Osa kukista on myyty alennuksella, ja lopuista tulee hyvä komposti.

Salon puutarhan yrittäjä Mauri Salo

– Tänä vuonna ihmiset ovat uusineet märkyyden pilaamia kukkaistutuksia sekä haudoilla että pihoilla. Myyntiluvut ovat olleet nousussa, myhäilee Sund.

Kalajoella Siipon puutarhalla kausi on ollut tasainen ja jatkunut normaalia pidempään. Mökkiläiset ovat uusineet vettyneitä amppeleita ja niinpä tulos ei juuri jää edellisvuotisesta.

Toiselle hyötyä ja kolmannelle tappiota

Toisenlaisiakin uutisia alan menekistä kuuluu. Amppelikukkia on jäänyt käteen parillakin puutarhalla, alennusmyynneistä huolimatta. Esimerkiksi Taimitaikureilla Kokkolassa on jäljellä vielä satoja amppeleita, vaikka muuten kesä on ollut kohtuu vilkas.

– Tässä vaiheessa kesää ne on normaalisti jo myyty, kommentoi hortonomi Tiia Ritamäki.

Kälviäläiselle puutarhayrittäjälle taas kesän myynti on koko historian heikoin. Sää on tehnyt tänä vuonna noin viidesosan loven Salon puutarhan myyntilukuihin.

Tänä vuonna ihmiset ovat uusineet märkyyden pilaamia kukkaistutuksia sekä haudoilla että pihoilla.

Isabella Sund, Sundin puutarha

– Kokonaismyynti oli noin 20 prosenttia pienempi kuin edellisvuonna. Koko 31-vuotisen uran ajalta en muista vastaavaa. Tämä oli tällainen katovuosi, parempien säiden toivossa eletään, Salo harmittelee.

Kaikkia kukkia Salo ei usko saavansa kaupaksi, vaikka Kokkolan torilla myynti vielä vetääkin.

– Osa kukista on myyty alennuksella, ja lopuista tulee hyvä komposti.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen vahvistaa, että keväällä alan myynti on porskuttanut, mutta sää on saattanut tehdä tepposet osalle.

– Pohjoisen ja Keski-Suomenkin puutarhat kärsivät aina etelää paljon lyhyemmästä myyntiajasta. Siellä myyntisesonki saattaa olla jopa kuukauden lyhkäisempi. Ja kun huono sää osuu juuri siihen saumaan, niin tappiota voi seurata, Jalkanen sanoo.

Lue seuraavaksi