Eduskunnan pääsihteeri: Immosen tapausta seurataan mediasta

Seppo Tiitisen mukaan Olli Immosen (ps.) Facebook-kirjoittelussa on kyse siviilitoiminnasta, joten kansanedustajia sitovat voimassa olevat lait, kuten muitakin kansalaisia.

politiikka
Seppo Tiitinen.
Seppo Tiitinen.Yle

Eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen Facebook-kirjoittelu ei tässä vaiheessa vaikuta hänen asemaansa eduskunnassa.

Eduskunnan lähtökohta on, että jokainen eduskunnan jäsen vastaa omista puheistaan, Tiitinen sanoo. Hän muistuttaa eduskunnan olevan poliittinen laitos, joten on selvää, ettei sillä voi ollakaan mitään kokonaisvastuuta.

Perustuslaissa kansanedustajille on asetettu vakaan ja arvokkaan käytöksen vaatimus. Sen noudattamista valvotaan eduskunnan täysistunnoissa ja muussa eduskuntatyössä. Käytökseen reagointiin on Tiitisen mukaan olemassa selvät säännöt.

Kaikki muu on Tiitisen mukaan siviilitoimintaa, ja tässä suhteessa kansanedustajat ovat kansalaisia siinä missä muutkin. Toisin sanoen heitä sitovat voimassa olevat lait. Jos kansanedustajat rikkovat lakia niin viranomaiset puuttuvat siihen, Tiitinen sanoo.

- Jos kansanedustaja käyttäytyy siviilissä tavalla, joka joltakin kantilta herättää keskustelua, niin reaktiot tulevat joko eduskuntaryhmän taholta tai puolueen taholta, sanoo Tiitinen.

Yleisellä tasolla mahdolliset rikosilmoituksetkaan eivät muuttaisi tilannetta. Asia on siinä tapauksessa viranomaisten käsissä, Tiitinen korostaa. Jos esitutkinta johtaa kansanedustajan vapaudenriistotarpeeseen, tulevat kansanedustajan immuniteettisäännökset esille.

Tässä vaiheessa Immosen tapausta seurataan mediasta. Tapahtumahan on nyt kokonaisuudessaan mediassa: sekä itse asia, että sen selvittely, sanoo Tiitinen.