Yhdysvalloissa yhä useampi imettää

Lyhyet äitiyslomat hankaloittavat imettämistä, mutta silti siitä on tullut Yhdysvalloissa suositumpaa viime vuosien aikana. Imettämiseen vihkiytynyt uraäiti jatkaa imettämistä töiden ohella – ja pumppaa maitoa lounastunneillaan kotiinvietäväksi.

Ulkomaat
Grafiikka.

– Montaa minun ikäistäni amerikkalaista ei ole imetetty. Se oli korvikkeiden aikakautta, toteaa Eileen Shy. Hän on tyttölapsen äiti ja halusi alun hankaluuksista huolimatta imettää.

Imettäminen on Yhdysvalloissa lisääntynyt viime vuosina. Vuoden 2011 tilasto näyttää, että 79 prosenttia äideistä imettää ainakin osittain lapsiaan puolivuotiaaksi, kun kymmenen vuotta aiemmin osuus oli 71 prosenttia. Pelkällä rintaruualla puolivuotiaaksi ruokitaan alle puolet yhdysvaltalaisvauvoista.

– En osaa sanoa milloin tarkalleen, mutta parin viime vuosikymmenen aikana on tapahtunut muutos. Imettäminen on suositumpaa kuin korvikkeen käyttäminen, Shy sanoo.

Shy myös päätti jatkaa imettämistä, vaikka meni töihin.

– Jos olet työssäkäyvä äiti, isoin haaste on se, jatkatko imettämistä töihin palattua. Minä päätin tehdä niin, joten pumppasin maitoa töissä puolen vuoden ajan. Kaikilla tosin ei ole niin joustavaa työtä, että he pystyisivät jatkamaan, Shy sanoo.

 Lara Abelsohn.
Lara Abelsohn.Yle

Australiasta kotoisin oleva, New Yorkissa asuva, Lara Abelsohn pitää pumppauskulttuuria hieman hullunkurisena asiana.

– Jotta naiset voivat jatkaa rintamaidolla ruokkimista, he kuljettavat sähköisen maitopumpun metrossa työpaikalle, ja lounasaikaan istuvat joko siivouskomerossa tai vessassa 20 minuuttia, pumppaavat maitoa ja syövät samalla lounasta, ja sitten kuljettavat maitoa kotiin pikkuisessa kylmälaukussa. Australiassa ei ole tällaista, koska kaikki ovat ensimmäisen vuoden kotona, eli sen ajan, joka suositellaan imetettäväksi, Abelsohn sanoo.

”Ei ole varaa imettää”

Yhdysvalloissa imettämisen yleisyys vaihtelee (siirryt toiseen palveluun) alueen ja tuloluokan mukaan. Etelän Missisippin osavaltiossa vain reilut 60 prosenttia äideistä kokeilee imettämistä, kun länsirannikon Oregonissa heitä on yli 90 prosenttia.

Myös koulutus, ikä ja raha lisäävät imettämistä. Sosiologi Cynthia Colen kirjoittikin The New York Timesissa (siirryt toiseen palveluun), että monella yhdysvaltalaisnaisella ei ole varaa imettää, sillä vain 12 prosentilla työssäkäyvistä naisista on palkallinen äitiysloma. Colenin mukaan moni joutuu luopumaan tuloista, jos haluaa jatkaa imettämistä.

Eileen Shy.
Eileen Shy.Yle

Yhdysvallat on edelleen ainoa länsimaa, jossa ei ole laillasäädettyä äitiyslomaa. Jotkut työpaikat tarjoavat kolmen kuukauden äitiyslomaa, mutta monessa paikassa se voi olla paljon vähemmänkin.

– Yhdysvalloissa ikävä juttu on se, että alemmissa tuloluokissa saadaan vähemmän tukea imettämisen jatkamiseen, Shy sanoo.

Christian Vuojärvi, Svenska Yle, New York