Turkissa imetys on pyhää, mutta piilossa

Imetykseen rohkaistaan imetyslomilla ja vauvamyönteisillä sairaaloilla. Turkissa vauvoista kuitenkin vain 10 prosenttia täysimetetään kuuden kuukauden ikäisiksi. Jos äiti ei voi itse imettää, voi hän pyytää apua toiselta äidiltä – näin syntyy ”maitosukulaisuus”.

Ulkomaat

Lastenklinikan seinien värit ovat iloiset ja lääkäri Gökhan Mamurin vastaanottohuoneessa on jopa pieni liukumäki. Mamur on Turkin pioneereja imettämisen puolestapuhujana.

– Turkissa yleinen tilanne on hyvä, sillä imetysluvut ovat 2000-luvulla kohentuneet huimaa vauhtia, Mamur tiivistää.

Kun turkkilaisvauvoista täysimetettiin kuuden kuukauden ikään vain reilu prosentti vuonna 1998, nyt luku on noin 10 prosenttia. Nykyään vauvoista jo 94 prosenttia imetetään jossain vaiheessa.

Lastenlääkäri Mamur oli mukana muuttamassa istanbulilaista yksityissairaalaa vauvamyönteiseksi sairaalaksi 2000-luvun alussa. Siellä äitejä autetaan imettämisen kanssa alkuun.

Mamur on itse aiemmassa työssään synnytysosastolla nähnyt, miten ensimmäiset 24 tuntia ovat ratkaisevia: ne tunnit kun vauva itkee ja imee rintaa, mutta maitoa ei vielä tule.

– Turkissa isoäidit ja anopit ovat vahvasti mukana alusta asti. Pelätessään, että vauvan verensokeri laskee, he voivat painostaa antamaan korviketta tai jopa sokerivettä. Tuoreet äidit tarvitsevat tässä vaiheessa asiantuntijan tukea uskoakseen itseensä imettäjinä, Mamur kertoo.

Nykyisin eri puolilla Turkkia on jo noin 130 vauvaystävällistä sairaalaa, osa niistä yksityissairaaloita mutta suuri osa myös julkisia valtionsairaaloita. Turkin terveysministeriö on valmistanut kurssin, jonka avulla sairaanhoitajia koulutetaan imetysvalmentajiksi.

Imettäjä avuksi

Erityisesti entisaikojen Turkissa eli vahvana "maitoäitien" eli imettäjien perinne, joka vaikuttaa yhä nykyaikanakin. Jos vauvan äidiltä ei tule maitoa, voi toinen äiti imettää tämän lasta. Maitoäidin biologisista lapsista tulee islamin sääntöjen mukaan tuolloin imetetyn lapsen "maitosisaruksia". He eivät esimerkiksi voi mennä keskenään naimisiin.

Maitoäitiyttä esiintyy Turkissa tänäkin päivänä vaikka käytäntö on muuttanut muotoaan. Nykyään internetistä voi löytää sivustoja, joilla äidit tarjoutuvat maitoäideiksi tai toiset äidit hakevat maitoäitejä vauvoilleen, koska he eivät halua käyttää oman maitonsa sijaan korvikkeita tai vauvanruokia.

Maitoäitiyden uskonnollinen merkitys on viime vuosina lykännyt keskosvauvoille suunnitellun maitopankin perustamista. Hanketta ajanut terveysministeriö on joutunut vakuuttamaan, että tiedot luovuttajista kirjattaisiin tarkasti ja jokaiselle vauvalle annetun maidon luovuttaja tiedettäisiin varmasti. Näin muodostuva "maitosukulaisuus" tulisi takuulla kaikkien osapuolten tietoon.

"Maitosisaruusprojektiksi" kutsuttu maitopankkihanke on yhä toteutumatta, vaikka hallitus sen nimeen vielä muutama vuosi sitten vannoikin.

Äidit saavat imetyslomaa

Turkki on yhä paljolti patriarkaalinen yhteiskunta ja monet naiset jättävät työnsä jo naimisiin mennessään. Kuitenkin maassa on miljoonia äitejä, jotka palaavat töihin jo lyhyen, vain neljän kuukauden äitiysloman jälkeen.

Turkissa heitä tuetaan imetyslomalla. Se tarkoittaa kahdella tunnilla lyhennettyä työpäivää vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Työmatkat ovat kuitenkin pitkiä ja liikenne ruuhkaista erityisesti suurkaupungeissa, eikä kotona imettämässä käväisy ole mahdollista.

Moni tekee kuten kahden lapsen äiti Karin ja kokoaa loman yhdeksi viikottaiseksi vapaapäiväksi, eli tekee nelipäiväistä työviikkoa. Hän onnistui imettämään molempia vauvojaan kuuden kuukauden ikään, vaikka palasi molemmilta äitiyslomiltaan töihin vauvan ollessa vasta 3,5 kuukauden ikäinen.

– Käytin tauot töissä maidon pumppaamiseen. Säilytin ja vein maidot kylmässä kotiin, jossa päivisin pullolla maitoani vauvoille antoi lastenhoitaja, kertoo markkinointijohtajana työskentelevä Karin.

Pyhää mutta piilossa

Imetysmyönteisyydestä huolimatta rintaruokintaa pidetään Turkissa tiukasti yksityisasiana, eikä imettäviä äitejä julkisilla paikoilla näy.

Vaikka terveyskeskuksissa saattaa törmätä julisteeseen, jossa lukee "Imettävä äiti on pyhä", pidetään itse toimitus tiukasti piilossa.

Esimerikiksi sairaaloissa ja ostoskeskuksissa onkin usein omat imetyshuoneensa. Ne ovat pehmeillä väreillä ja mukavilla kalusteilla sisustettuja huoneita, joissa on himmeä valo ja lukittava ovi. Kaupoissa myydään myös imetysviittoja, jotka peittävät vauvan imetystilanteessa täysin.