Ruotsi haluaa olla maailman esikuva homojen oikeuksissa

Ruotsin hallitus aikoo perustaa työryhmän edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia maailmassa, kirjoittavat ministerit Alice Bahn Kuhnke ja Isabella Lövin Expressen lehdessä Ruotsin Pride-viikon alkajaisiksi. Viikko huipentuu lauantaina kymmenien tuhansien ihmisten kulkueeseen Tukholmassa. Viime vuonna lähes puolet kulkueen osallistujista oli heteroja.

Ulkomaat
Tukholman Gay Priden osallistujia valokuvattuna vuonna 2004.
Tukholman Gay Priden osallistujia valokuvattuna vuonna 2004.Sara Winsnes / EPA

Ruotsin hallitus perustaa työryhmän edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia maailmassa.

Lisäksi hallitus aikoo panostaa Ruotsin ulkoministeriön ja suurlähettiläiden pätevyyden lisäämiseen homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten oikeuksien suhteen.

Asiasta kirjoittavat kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke ja kehitysyhteistyöministeri Isabella Lövin Expressen (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.

He haluavat Ruotsin olevan maailmanlaajuisesti esikuva seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa ja ottavan itselleen johtajan roolin.

Pride-viikon alkaessa julkaisemassaan kirjoituksessa Kuhnke ja Lövin toteavat, ettei tule unohtaa niitä, jotka eivät voisi ajatellakaan Pride-festivaalin järjestämistä tai jotka sellainen asettaisi suureen vaaraan. Vaikka eri puolilla maailmaa onkin otettu edistysaskelia, samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat rangaistava teko ainakin 76 maassa, he huomauttavat.

Tutkimus: Lähes puolet Tukholman Pride-kulkueen osallistujista heteroita

Kymmenien tuhansien ruotsalaisten odotetaan osallistuvan Tukholmassa lauantaina järjestettävään Pride-kulkueeseen, jossa puolustetaan hlbt-ihmisten oikeuksia. Paikalle odotetaan lisäksi satoja tuhansia katsojia.

Göteborgin yliopiston tutkimuksen mukaan viime vuonna Tukholman Pride-kulkueen osallistujista 40 prosenttia oli heteroseksuaaleja, kertoo Svenska Dagbladet -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Naisia osallistujista oli 60 prosenttia. Kolme kymmenestä äänesti tutkimuksen mukaan Feministinen aloite -puoluetta. Ruotsidemokraattien ja kristillisdemokraattien äänestäjiä oli sen sijaan alle prosentti.

Yhä useampi haluaa tasa-arvosta kertovan sertifikaatin

Kiinnostus ruotsalaisjärjestöille, julkisten palvelujen tuottajille ja yrityksille myönnettävää hbt-sertifikaattia kohtaan on lisääntynyt viime aikoina voimakkaasti, kertoo Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun).

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien huomioimisesta kertovan sertifikaatin saajien määrä yli kaksinkertaistui viime vuonna. Suurinta mielenkiinto on ollut kunnissa sekä hoito- ja hoiva-aloilla.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustava RFSL-liitto on myöntänyt sertifikaattia vuodesta 2008 lähtien. Sertifikaatin saaminen edellyttää henkilöstön kouluttamista siihen, miten luoda hyvä työympäristö sekä kuinka kohdata asiakkaita homo- ja biseksuaalien sekä transihmisten näkökulmasta.