Hyppää sisältöön

Raakana poimitusta marjasta ei saa hyvälaatuista – "Marjadopingista jää kiinni"

Kun raakaa marjaa kypsytetään vaikkapa huoneenlämmössä, alkaa sen pilaantuminen saman tien. Arktiset Aromeista huomautetaan, että laatutietoisten ostajien kannattaa pitää silmänsä auki.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Luonnontuotealan toimialajärjestö Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo, että Kainuussa hillaa on poimittu raakana tänä kesänä. Hänen mukaansa marjastajat pitäisi saada kuriin.

– Ei hillaakaan kannata raakana poimia, se on marjojen tuhlausta. Millään kypsyttämismenetelmällä ei raaoista marjoista saa hyvälaatuista. Marjan pilaantuminen alkaa samoin tein, vaikka sitä yrittäisi huoneenlämmössä kypsyttää.

– Ostajien kannattaa olla tarkkana, ettei huonolaatuista marjaa osteta. Toki raakakin marja saattaa kellertyä, kun sitä yritetään kypsyttää, Moisio sanoo.

Toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo, ettei raakaa hillaa ole tänä kesänä tarjottu ainakaan Kiantama Oy:lle. Myöhässä olevaa marjasatoa päästään ostamaankin tavanomaista myöhemmin, mutta marjan laatu pidetään aikataulusta huolimatta kriteerit täyttävänä.

Marjojen tuunaamisesta jää kiinni

Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio muistelee, että aikoinaan sekä kypsiä että raakana poimittuja ja kotikonstein kypsytettyjä marjoja tuunattiin vedellä, keltaisella limsalla tai vesi-sokeri-liuoksella.

– Elintarvikevalvontaviranomaiset tekivät tutkimuksia myytävänä olleesta hillasta, ja vippaskonstit paljastuivat kyllä. Kypsiä ja raakoja myyntiin tarkoitettuja marjoja oli käsitelty erilaisilla nesteillä, ja marjojen pH-arvo oli muuttunut sen myötä, Simo Moisio sanoo.

Ei hillaakaan kannata raakana poimia, se on marjojen tuhlausta.

Simo Moisio

– Marjadopingista jää kiinni, ja nykymenetelmillä myytävästä marjasta voidaan havaita, jos mukaan on laitettu vettä, sokerivettä tai limsaa.

Kiantaman Vernu Vasunta luottaa yrityksen kokeneisiin ostajiin, jotka pitävät osaltaan huolta ostetun marjan laadusta.

– He kyllä erottavat, jos marjaan on lisätty vettä tai limukkaa. Kuiva-ainepitoisuuttahan pystyy mittaamaan. Marjan laatua kontrolloidaan jatkuvasti, ettei raakaa tai liian roskaista marjaa päädy tuotantoon.