Hyppää sisältöön

Yksittäiset huumeidenkäyttäjät leimaavat festivaalin maineen – näin kävi myös H2Ö:lle

Poliisi kiittelee, että H2Ö-festivaalin järjestäjät olivat hyvin yhteistyössä poliisin kanssa. Huumerikoksia kirjattiin kuitenkin suhteellisen paljon. Järjestäjän mukaan yksittäisten ihmisten takia saatu huumefestivaalileima on tosi vaikea asia järjestäjän kannalta.

Veistämön yövalaistusta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Viikonloppuna Turussa järjestetty H2Ö-festivaali on saanut poliisin mukaan negatiivista julkisuutta yksittäisten huumeidenkäyttäjien takia. Poliisi kirjasi kaksipäiväisellä festivaalilla 37 huumausaineiden käyttörikosta.

Lounais-Suomen poliisin ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä korostaa, että järjestäjän toiminnassa ei ollut huomautettavaa. Suhteellisesti mitattuna huumerikoksia oli kuitenkin paljon esimerkiksi Ruisrockiin verrattuna.

– Valvovien poliisien määrä oli sama kuin Ruisrockissa. Ruisrock oli kolmepäiväinen ja H2Ö kaksipäiväinen. Ruisrockissa jäi kiinni 38 huumausaineen käyttörikoksesta. H2Ö:ssä, jossa järjestäjän mukaan oli noin 9000 kävijää, oli 37 huumausaineen käyttörikoksesta kiinnijäänyttä. Onhan se (H2Ö:n kiinnijääneiden luku) suhteutettuna tietysti huomattavasti enemmän, kertoo ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä.

– Tämä on pienempi alue, kuin Ruisrockissa, joten tässä valvontakin keskittyy tiiviimmälle alueelle, joten on varmaan aika paljon todennäköisempään, että nämä tapaukset tulevat helpommin ilmi, vastaa H2Ö:n vastaava tuottaja Tuomas Sara.

Poliisi löysi festarikansalta kannabista ja amfetamiinia.

Festivaalin järjestäjät yhteistyössä poliisin kanssa

– Meidän osalta tapahtuma on mennyt rauhallisesti, eikä ole ollut mitään mainittavia järjestyshäiriöitä, sanoo H2Ö:n vastaava tuottaja Tuomas Sara.

– Järjestäjillä on hyvin rajalliset vaikutusmahdollisuudet. Mutta tällainen antaa leiman monien ihmisten mielissä. Yhtäkkiä millään muulla asialla, esimerkiksi sillä, miten järjestelyt on hoidettu tai mikä tapahtuman luonne on, ei ole enää mitään merkitystä. Jos saa huumefestivaalileiman, niin se on tosi vaikea juttu järjestäjän kannalta, painottaa Sara.

– Huumausaineita oli H2Ö-festivaaleilla paljon, mutta järjestät olivat hyvin yhteistyössä poliisin kanssa ja siellä on ollut ammattimainen järjestyksenvalvonta. Järjestäjä teki asian niin kuin kuuluukin. Ne ovat ne yksittäiset kävijät kun ovat luoneet negatiivisen leiman tälle tapahtumalle, sanoo ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä.

H2Ö keräsi perjantaina ja lauantaina Ruissalon telakalle noin 9 000 kävijää. Tilaisuus itsessään sujui rauhallisesti ilman suurempia järjestyshäiriöitä.

.
.