Pankkikortin katoamispaikka paljastetaan somessa – jos joku löytäisi ja palauttaisi

Kertoisitko julkisesti, mihin kotiavaimesi tai lompakkosi ovat mahdollisesti pudonneet? Nettipoliisi ei usko, että tavaroiden perään huutelu juuri lisäisi maksuvälinepetoksen tai asuntomurron riskiä. Vakuutusyhtiössä ja pankeissa ollaan varovaisempia.

ilmiöt
Kuvassa luottokortteja.
Anssi Leppänen / Yle

Sosiaalisen median ryhmissä on viime aikoina tehty ilmoituksia kadonneista lompakoista, pankkikorteista ja avaimista, joita omistaja yrittää saada takaisin käsiinsä.

Sekä kotiavainten että pankkikorttien etsiminen sosiaalisen median kautta saattaa kuulostaa helpommalta vaihtoehdolta kuin lukkojen vaihtaminen tai korttien kuolettaminen.

Pankit ja vakuutusyhtiö suosittavat kuitenkin toimimaan ohjeiden mukaan, jotta vastuu mahdollisista haitoista ei vyöryisi asiakkaan niskaan.

– Lähtökohtaisesti suosittelemme aina turvallisinta vaihtoehtoa eli kortin sulkemista. Korttiehtojen mukaan asiakkaan vastuu päättyy sen jälkeen, kun kortin on ilmoittanut kadonneeksi sulkupalveluun tai pankkiin, muistuttaa Nordean Suomen korttiyksikön johtaja Tero Pirskanen.

Myös OP:ssa suositellaan tekemään kadonneesta kortista viivytyksettä ilmoitus pankille. Pankin ohjeiden mukaan toimiminen on asiakkaan paras turva, muistutaan OP:sta.

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forss ei usko, että hukassa olevien esineiden perään huutelu aiheuttaisi rosvoryntäystä tavaran oletetulle katoamispaikalle. Kortin hukkumista suurempana riskinä poliisi pitää skimmauslaitteita ja luottokorttitietojen luovuttamista netissä epämääräisiin paikkoihin.

– Jos tuntematon palauttaa kortin, ajattelisin lähtökohtaisesti, ettei tapauksessa ole vilunkia ja korttia voi huoletta käyttää. En näe siinä mitään suurempaa uhkaa, jos tavallinen kansalainen sen kortin on palauttanut.

– Jos lompakossa on henkilökortti, niin tilanteeseen liittyy pieni identiteettivarkauden riski. Mutta pidän sitäkin hyvin pienenä todennäköisyytenä Forss lisää.

Väärin käsiin joutunut kortti on riski

Nordea tarjoaa Visa Electron -kortille mahdollisuuden väliaikaiseen käyttökieltoon. Tällöin kortin voi ottaa uudelleen käyttöön, jos se sattuu löytymään.

Jos tuntematon palauttaa kortin, ajattelisin lähtökohtaisesti, ettei tapauksessa ole vilunkia ja korttia voi huoletta käyttää. En näe siinä mitään suurempaa uhkaa, jos tavallinen kansalainen sen kortin on palauttanut.

Marko Forss

Käytännössä toimintoa kannattaa käyttää vain silloin, jos kortin on saattanut unohtaa turvalliseen paikkaan kuten autoon tai kotiin, sanoo korttiyksikön johtaja Pirskanen.

– Jos on yhtään epäilystä, että kortti on joutunut tai saattaa joutua vääriin käsiin, kortti kannattaa sulkea.

– Mielestäni kortti kannattaa sulkea aina silloin, jos kortti on hukkunut julkisella paikalla. Silloin riskit väärinkäytöksistä ja kortin kopioimisesta ovat huomattavasti pienemmät.

Pidä avaimesi tunnistamattomina

Vakuutusyhtiö If ei suosittele kenenkään etsivän hukkuneita avaimiaan sosiaalisessa mediassa. Joku epärehellinenkin saattaa lukea viestin ja yhdistellä tietoja, perustelee Virtanen. Pahimmassa tapauksessa voro löytää avaimet ja tietää, mihin lukkoon ne sopivat.

Vahinkotapauksessa korvausten maksamista ei silti evätä, sanoo Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen.

– Vakuutusyhtiö pitää tällaista toimintaa ajattelemattomuutena. Ehkä ei tule ajateltua, että tämä on huono idea, jos ei ole tällaisten asioiden kanssa tekemisissä.

Avaimissa ei saisi olla lainkaan nimi-tai osoitetietoja. Mikäli tällaiset avaimet hukkuvat, tulee lukot vaihtaa heti.

Uudet lukot tulee hankkia, jos epäilee, että avaimista voidaan jäljittää kotiosoite.

Juha T. Virtanen

– Uudet lukot tulee hankkia, jos epäilee, että avaimista voidaan jäljittää kotiosoite. Jokaisella on velvollisuus pitää huolta omaisuudestaan.

Nettipoliisi Forss ei halua antaa suosituksia suuntaan tai toiseen. Parhaassa tapauksessa avaimia somen avulla etsiskellyt säästyy lukkojen vaihtamiselta.

– Päivittäin löydetään avaimia, kortteja ja muita tavaroita, joita voitaisiin väärinkäyttää. Todennäköisyys, että näin tehdään, on kuitenkin pieni.

Kaikki eivät kuitenkaan uskalla käyttää edes löytötavaratoimistoon palautettuja avaimia, koska pelkäävät, että joku on jo ehtinyt ne kopioida.

– Tuo menee ehkä jo foliohattupuolelle, naurahtaa nettipoliisi.