1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Usko aurinkosähköön vahvistuu – "Tulee tapahtumaan todella suuria muutoksia"

Aurinkoenergian suosio kasvaa myös Suomessa. Sateisesta kesästä huolimatta aurinkoenergiaa on kertynyt suunnilleen saman verran kuin viime vuonna tähän mennessä.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Aurinkopaneeleiden määrä on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viime aikoina. Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan professori ennakoi suuntauksen jatkuvan.

– Tämä tulee tapahtumaan nopeasti, ei tässä tarvitse odottaa pitkällekään. Kun katsoo aurinkosähkön kehitystä viimeisen kymmenen vuoden ajalta ja tästä kun 2020- ja 30-luvuille mennään, niin tulee tapahtumaan todella suuria muutoksia, kuten Kiinan ja Saudi-Arabian johtajat ovat jo indikoineet, sanoo Jarmo Partanen.

Päästötöntä ja kustannustehokasta

Aurinkoenergialla on huomattavia etuja muihin energiamuotoihin verrattuna.

– Aurinkosähkön edut voi kiteyttää kahteen asiaan. Ensimmäinen on, että se on täysin puhdasta energiaa ja toinen, että sen kustannustehokkuus on tänään parempi kuin eilen eli sillä on jatkuva aleneva kustannuskehitys ja hinta on se, joka sitten lopulta ratkaisee asiat.

Aurinkoenergian varastointi on Suomessa vielä harvinaista kalliin hinnan vuoksi. Sen sijaan esimerkiksi Saksassa aurinkoenergiaa varastoivia akkuja käytetään enemmän. Sekä energiaa varastoivien laitteiden että aurinkopaneeleiden hintojen odotetaan kuitenkin putoavan.

– Siellä on ollut niin sanottu oppimiskäyrä jo pitkän aikaa eli kun globaalisti kapasiteetti on kaksinkertaistunut, niin hinta on pudonnut 20 prosenttia. Se tuplaus voidaan tehdä ihan hyvin vielä muutaman kerran, Partanen laskeskelee.

Maailmalla uskotaan aurinkosähköön

Saksassa valtion tuki on tehnyt maasta aurinkoenergian edelläkävijän. Aurinkoenergia nähdään tulevaisuuden energiamuotona myös muualla.

– Esimerkiksi Saudi-Arabia näkee maailman sellaisena, että todennäköisesti vuoden 2050 jälkeen he eivät myy öljyä, vaan he myyvät aurinkosähköä. He uskovat, että ilmastonmuutos on niin vahva ohjaustekijä maailmassa, ettei fossiilisille polttoaineille ole sijaa, vaan se korvautuu aurinkosähköllä ja muilla uusiutuvilla energiamuodoilla, Partanen sanoo.

Sateisesta kesästä huolimatta aurinkoenergiaa on kertynyt tänä vuonna suunnilleen saman verran kuin viime vuonna tähän mennessä, sillä vaihtelevat kuukaudet tasaavat toisiaan. Aurinkoisella säällä aurinkopaneelit tuottavat noin kaksinkertaisen määrän energiaa pilviseen säähän verrattuna. Sateisella säällä energiatuotto voi jäädä neljännekseen.